Τετάρτη 21 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη η κατάσταση στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας

Με Ερώτησή τους εννέα βουλευτές του Κόμματος απαιτούν άμεσα μέτρα για να πάψουν 3.000 πάσχοντες να στοιβάζονται χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές

Η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της πλήρους και ποιοτικής επάρκειας σε αίμα

Eurokinissi

Η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της πλήρους και ποιοτικής επάρκειας σε αίμα
Την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που περνά και μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας, πληρώνουν με τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στις Μονάδες της Μεσογειακής Αναιμίας, καταγγέλλουν εννέα βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Κανέλλη, Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Μωραΐτης, Σταύρος Σκοπελίτης και Μπάμπης Χαραλάμπους στην Ερώτησή τους επισημαίνουν ότι οι μεταγγίσεις γίνονται με τους 3.000 πάσχοντες στοιβαγμένους τον έναν πάνω στον άλλο, χωρίς γιατρούς και με ελάχιστους νοσηλευτές. Οπως σημειώνεται:

«Οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και χώρους, στις 38 Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ) (εκ των οποίων οι 8 βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) είναι τρομακτικές. Για να λειτουργήσουν τουλάχιστον σε δυο βάρδιες θα έπρεπε να υπάρχουν στην κάθε μονάδα 3 γιατροί και 4 ή 5 νοσηλευτές (115 γιατροί και 190 νοσηλευτές αντίστοιχα). Υπηρετούν όμως συνολικά λιγότεροι από 30 γιατροί και 60 νοσηλευτές.

Μάλιστα στις ΜΜΑ των Νοσοκομείων Αρτας, Αγρινίου και Καβάλας δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός. Ετσι η νοσηλεία γίνεται μόνο το πρωί εκτός από ελάχιστες ΜΜΑ που κάνουν και τρεις φορές τη βδομάδα απογευματινή βάρδια. Στις ΜΜΑ που δεν υπάρχουν γιατροί η νοσηλεία γίνεται με ευθύνη των νοσηλευτριών και τα φάρμακα γράφονται από ειδικευόμενους γιατρούς. Εξαιτίας της έλλειψης χώρων η νοσηλεία γίνεται σε απαράδεκτες συνθήκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μεταγγίζονται δέκα άτομα μαζί σε χώρο που εξυπηρετεί το πολύ δύο άτομα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την κυβέρνηση ποια μέτρα προτίθεται να πάρει:

  • Για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν πρότυπες Δημόσιες Μονάδες που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα καλύπτουν ολόκληρες περιφέρειες (π.χ. τη Δυτική ή Ανατολική Πελοπόννησο), ενώ θα είναι διασυνδεμένες με τις κατά τόπους μονάδες, οι οποίες θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες, με σκοπό την πλήρη αντιμετώπιση των αναγκών.
  • Για την ολόπλευρη στήριξη και ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, με την επαρκή στελέχωση των κέντρων αιμοδοσίας των Νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης στο λαό (σχολεία, στρατός κλπ.). Μέτρα που αποτελούν τη μόνη προϋπόθεση και θα διασφαλίσουν την πλήρη, ποιοτική και ασφαλή επάρκεια σε αίμα.
  • Για την άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με σκοπό την προμήθεια των αντιδραστήρων για τη γενίκευση του μοριακού ελέγχου, που ως γνώμονα θα έχει την προστασία των ασθενών και του Δημοσίου Τομέα Υγείας, από τον άγριο ανταγωνισμό των διαφόρων εταιρειών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ