Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενα βήμα μπροστά

ΗΕργατική Τάξη «στο πόδι». Καμία ώρα χαμένη για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων. Η επιτυχία των συλλαλητηρίων, της απεργίας στις 10 Οκτώβρη να αποτελέσει τη βάση για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανημέρωτος για την αναγκαιότητα και τα αιτήματα του αγώνα, που σήμερα ξεδιπλώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σκληρά, απάνθρωπα, αποτελούν οχήματα επιστροφής στο μαύρο παρελθόν, στον εργασιακό μεσαίωνα. Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Οκτάωρο, σταθερή ημερήσια απασχόληση, αργίες, ρεπό, προσαυξήσεις, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία, δημόσια περιουσία. Ολα βγαίνουν στο σφυρί, στο όνομα του «εκσυγχρονισμού», της «νέας οικονομίας», της «διατηρησιμότητας στην ΟΝΕ» και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, που αποτελεί και το πιο διαδεδομένο ιδεολόγημα και άλλοθι για την υποταγή των εργαζομένων σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο και νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Ολα τα μέτρα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση έχουν συγκεκριμένους στόχους, έχουν ενταχθεί στους γενικότερους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου για την ισχυροποίηση της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που λέγεται ΟΝΕ, για τη μακροημέρευση και αύξηση των κερδών, για την εξουδετέρωση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα του ταξικού του πόλου, για την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της Εργατικής Τάξης. Τα μέτρα αυτά δεν αφήνουν περιθώρια αναμονής και ανοχής. Εχουν περάσει προ πολλού την έσχατη γραμμή άμυνας του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν υπάρχει χώρος για άλλη υποχώρηση. Πίσω ακριβώς είναι ο γκρεμός. Γι' αυτή τη δραματική κατάσταση πέρα από την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ και την ΕΕ, που έχουν την κύρια ευθύνη του εγκλήματος, υπάρχουν οι άλλοι, οι ηθικοί αυτουργοί, που γι' αυτό είναι κι αυτοί εγκληματίες, το ίδιο συνένοχοι με τους πρώτους.

Είναι οι ενσωματωμένες ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οι ηγεσίες επίσης μιας σειράς δευτεροβάθμιων οργάνων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, που είναι ακριβώς στην ίδια γραμμή της ενσωμάτωσης και συναίνεσης. Είναι όλοι αυτοί που καθησύχασαν και αφόπλισαν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το «ευνούχισαν» με το «όπιο» της κοινωνικής συναίνεσης, των «κοινωνικών διαλόγων» και των «εθνικών στόχων της ΟΝΕ». Αυτοί που έδωσαν πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο να περάσουν μεγάλη σειρά αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων μέτρων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι όλοι αυτοί που σήμερα βλέπουν με διορατικότητα ότι δεν πιάνουν άλλο τα παλιά κόλπα. Οι «διάλογοι», οι ημερίδες, οι μελέτες μάς τελείωσαν. Τώρα χρειάζονται ελιγμοί να δείξουν και λίγη αγωνιστικότητα, γιατί οι εργαζόμενοι θα τους πάρουν «αμπάριζα» και θα χάσουν και τα τελευταία ερείσματα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Κάνουν λοιπόν και μερικές «ασκήσεις», ρίχνουν και καμιά ντουφεκιά.

Σήμερα λοιπόν η εξόφθαλμη αντιδραστικότητα των μέτρων της κυβέρνησης, η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα κουρέλιασε τους «διαλόγους», τη στάση αναμονής, τη λογική της «συναίνεσης», την ίδια την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Σήμερα όλο και περισσότερο αναδείχνονται μετρήσιμα στοιχεία που δείχνουν ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ανακάμπτει, αναστηλώνεται σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Εκδηλώνονται κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα πρωτόγνωρες σε μαζικότητα, σε παλμό και σε αποτελεσματικότητα (ναυτεργάτες, εργαζόμενοι σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τηλεπικοινωνίες).

Η τακτική του ΠΑΜΕ για όξυνση της αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνηση - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τις ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, συνδυασμένη με την τακτική της συσπείρωσης και της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων, αποδίδει χειροπιαστά αποτελέσματα. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την παρέμβαση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, προχώρησε στη διοργάνωση πανεργατικού συλλαλητηρίου, στη Θεσσαλονίκη αύριο Πέμπτη. Δική μας υπόθεση είναι η επιτυχία του συλλαλητηρίου, με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ, τα συνθήματα και την ανάδειξη της αναγκαιότητας της κλιμάκωσης των αγώνων. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου και η προβολή της υπόθεσης της 24ωρης απεργίας στις 10 Οκτώβρη είναι άμεσα καθήκοντα των αγωνιστικών δυνάμεων για την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Για ένα βήμα μπροστά, για την όξυνση των μορφών του ταξικού αγώνα το επόμενο διάστημα, για την αποτελεσματική αντίσταση και προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος.


Του
Θεόδωρου ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*
* Ο Θεόδωρος Κυριακίδης είναι γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ