Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΕΕ
Προτάσεις για την ακρίβεια στα τρόφιμα

ΓΕΝΕΥΗ - ΡΩΜΗ.--

Σχέδιο απόφασης προωθεί η Κούβα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ)του ΟΗΕ στη Γενεύη, με το οποίο θα εκφράζεται «βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης» και θα ασκούνται πιέσεις στις χώρες - μέλη του οργανισμού, «ώστε όλοι οι άνθρωποι να απαλλαχτούν απ' την πείνα». Η πρόταση της Κούβας έχει συγκεντρώσει την ανταπόκριση και τις υπογραφές πολλών μελών του ΣΑΔ, καθώς το θέμα της ακρίβειας πλήττει τις περισσότερες χώρες της υφηλίου.

Το ίδιο 24ωρο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ με έδρα στη Ρώμη προέβλεψε ότι θα μειωθούν διεθνώς οι τιμές στο ρύζι (που απ' τον περασμένο Δεκέμβρη ως τον Απρίλη ακρίβυνε κατά 75%!) επικαλούμενος ευοίωνες ενδείξεις για τη φετινή παραγωγή. Ωστόσο, ο ίδιος οργανισμός σημείωσε ότι σε γενικό επίπεδο οι τιμές των βασικών τροφίμων θα παραμείνουν διεθνώς σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Παράλληλα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τις κρατικές αποθήκες αποθεμάτων σε όσπρια για να χορηγήσει τουλάχιστον 22.000 μετρικούς τόνους ριζιού σε πέντε αφρικανικές χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα απ' την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Τέλος, χτες η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο υιοθέτησε ψήφισμα με θέμα το κύμα αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων με 485 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 7 αποχές επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την υποκριτική στάση της ΕΕ στο θέμα. Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει το ζήτημα, ώστε «να βελτιωθεί η πρόσβαση όλων των ανθρώπων... σε τρόφιμα που να επαρκούν για μια δραστήρια και υγιεινή ζωή...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ