Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ
Προτείνουν νέα χαράτσια στο νερό

Η αύξηση των τιμολογίων του νερού για να... καλυφθεί το πραγματικό κόστος της ύδρευσης, ζητήθηκε χτες στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ στην Καλαμάτα για τους υδάτινους πόρους

Τη συναίνεσή τους στην ευρωπαϊκή πολιτική, όπως αυτή απορρέει και από τη σχετική κοινοτική οδηγία 2000/60 για τα νερά, για νέα τιμολογιακή πολιτική, δηλαδή για νέες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενους, κατέθεσαν χτες η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), στη διάρκεια συνεδρίου στην Καλαμάτα.

Στο συνέδριο, με θέμα «Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και την προστασία των υδατικών πόρων», παρουσιάστηκαν οι θέσεις των δύο συλλογικών οργάνων, βάσει μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα. Κεντρική φιλοσοφία της μελέτης είναι η εφαρμογή από τους δήμους, μέχρι το 2010 νέων τιμολογίων, με αυξητική τάση. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι «η σημερινή τιμολογιακή πολιτική νερού τις περισσότερες φορές δεν καλύπτει το πραγματικό κόστος της ύδρευσης. Αυτό πρέπει να αλλάξει για να ανακτηθεί το κόστος του νερού, αλλά και το κόστος για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι, μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), προτείνεται, ανάμεσα σε άλλα, η εφαρμογή πολιτικών τιμολόγησης νερού, ώστε όχι μόνο να αντιμετωπίζεται το κόστος αλλά και να αποκαθίσταται κάθε πρόβλημα σε υδροφόρα συστήματα. Η δε τιμολογιακή πολιτική προτείνεται να προσδιοριστεί με βάση την αντίληψη «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Χαρακτηριστικό δε της... κοινωνικής πολιτικής, που διαπνέει τη φιλοσοφία της μελέτης, είναι ότι δεν προτείνεται έκπτωση στα φτωχά νοικοκυριά. Προτείνεται όχι υποτιμολόγηση του νερού αλλά... βοήθεια στα φτωχά νοικοκυριά μέσω του συστήματος φορολόγησης ή κοινωνικής πρόνοιας.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, «είναι βέβαιο ότι θα επιβληθεί στο άμεσο μέλλον και τέλος χρήσης του νερού» και προαναγγέλλεται η επιβολή και από τους δήμους τέλους άρδευσης στους αγρότες. Αλλωστε, στη μελέτη προτείνεται ότι «η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αναβαθμίζοντας υπηρεσίες και ειδικά τις σχετικές με τον τομέα αρδεύσεων».

«Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές για τη διαχείριση» των υδάτινων πόρων, είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, στην ομιλία του, και στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε ισχυρότατες τιμολογιακές διαφοροποιήσεις. Αναβαθμισμένο ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των υδάτινων πόρων ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δ. Δράκος, χαρακτηρίζοντας σωστές τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, το πρόγραμμα του οποίου για τη διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων προβλέπει ανάμεσα σε άλλα τον καθορισμό της τιμής του νερού για όλες τις χρήσεις μέσω της σχέσης κόστους - οφέλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ