Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΚΤΩΝ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
Κολύμπι κερδών για τους επιχειρηματίες

Με κριτήριο την ...«οργάνωση», την ανάπτυξη, δηλαδή, πάσης φύσεως επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, βραβεύτηκαν και φέτος με τη «Γαλάζια Σημαία» 430 ακτές της χώρας. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), συντονιστή στην Ελλάδα του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» και την ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, χορηγό του προγράμματος. Είναι προφανές ότι η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί στην καλύτερη διαφήμιση για τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τη χρήση των παραλιών.

Χωρίς περιστροφές αναφέρεται ότι «όλοι οι διαχειριστές των ακτών, δήμοι, ξενοδόχοι και κάμπινγκ» επιθυμούν να λάβουν «Γαλάζια Σημαία», καθώς «τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία όταν επιλέγουν τους προσδιορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους». Πρόκειται εν ολίγοις για μια επινόηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, της ΕΕ, του ΟΗΕ, με τη στήριξη των κυβερνήσεων και της ελληνικής, της ΚΕΔΚΕ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και σε συμφωνία με ταξιδιωτικά γραφεία και επιχειρηματίες που διαχειρίζονται παραλίες.

Γι' αυτό, άλλωστε, και αυξάνει ο αριθμός των βραβευμένων ακτών σε αναλογία με την αυξανόμενη επιχειρηματική εκμετάλλευσή τους. Το 1988 οι βραβευμένες ακτές ήταν μόλις 7. Από το 1991 μέχρι σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ουσιαστικά, η όλη υπόθεση έχει εκφυλιστεί σε μία ακόμα επιχειρηματική υπόθεση.

Είναι ενδεικτικό ότι εκτός από την ποιότητα των νερών κολύμβησης, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια «φωτογραφίζουν» είτε οργανωμένη πλαζ με εισιτήριο, είτε παραλία με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ναυαγοσώστες, εγκαταστάσεις υγιεινής με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης, αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, έντυπες πληροφορίες και οδηγίες για την ακτή κ.ά.

Τα παραπάνω θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλες τις ακτές με την κεντρική ευθύνη του κράτους. Ωστόσο, η σημερινή πραγματικότητα είναι τέτοια που στις ιδιωτικές πλαζ με το τσουχτερό εισιτήριο, οι επιχειρηματίες διαθέτουν και κάποιο ποσό για να τηρήσουν αυτές τις προδιαγραφές. Και βέβαια γι' αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν ξεπουλήσει και εμπορευματοποιήσει μεγάλο μέρος των ακτών της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Η πλειοψηφία των ακτών που βραβεύτηκαν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γαλάζια Σημαία ...στην επιχειρηματικότητα(2009-05-28 00:00:00.0)
«Γαλάζιες σημαίες» σε... επιχειρηματικές ακτές(2005-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ