Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Γαλάζιες σημαίες» σε... επιχειρηματικές ακτές

Eurokinissi

Εχει εισιτήριο η πλαζ; Αναπτύσσεται στην παραλία οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα; Αν συμβαίνουν αυτά η παραλία βαφτίζεται οργανωμένη και βραβεύεται με... «γαλάζια σημαία» μέσω του ομώνυμου διεθνούς προγράμματος.

Αυτές λοιπόν οι παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα που πήραν το βραβείο ανακοινώθηκαν χτες από την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης». Επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν μόνο οργανωμένες παραλίες, δηλαδή είτε παραλίες στις οποίες υπάρχει εισιτήριο εισόδου είτε παραλίες στις οποίες αναπτύσσεται επιχειρηματική δραστηριότητα (ενοικιάσεις ξαπλώστρας, ομπρέλας, καφετερίες κλπ.) με πελάτες τους λουόμενους. Ενα επιπλέον κοινό χαρακτηριστικό των παραλιών οι οποίες είναι υποψήφιες για «Γαλάζια Σημαία» είναι το γεγονός ότι... αυτοπροτείνονται. Με άλλα λόγια, η βράβευση είναι μια μορφή διαφήμισης, όχι των ακτών της χώρας, όπως παρουσιάζεται, αλλά των οργανωμένων πλαζ, που είναι δεμένες με επιχειρηματική κερδοφορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος για πρώτη χρονιά βραβεύτηκε η πλαζ Β' Βούλας, η οποία πριν από τρία χρόνια είχε ενταχτεί στο «πακέτο» που παραχωρήθηκε με μακροχρόνια μίσθωση από την «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» σε κοινοπραξία επιχειρηματιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πλαζ Β' Βούλας που επίσης βραβεύτηκε με «γαλάζια σημαία», πέρσι είχε εισιτήριο ύψους 5 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η ενοικίαση ξαπλώστρας και ομπρέλας!

Οι νομοί της χώρας με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους είναι ο νομός Δωδεκανήσου (46 ακτές), Χαλκιδικής (34), Λασιθίου (33), Κέρκυρας (31), Κυκλάδων (24), Χανίων (19), Ρεθύμνου (17), Μαγνησίας (16), Ηρακλείου (14), Πιερίας (14) και Κεφαλληνίας (11). Τα νησιά με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές είναι η Κρήτη (83), η Ρόδος (35), η Κέρκυρα (31), η Λέσβος (11) και η Κεφαλονιά (10). Οι δήμοι της χώρας που συγκεντρώνουν τις περισσότερες βραβευμένες παραλίες είναι οι: Αγ. Νικολάου Λασιθίου (21), Καλλιθέας Ρόδου (18) και Σιθωνίας Χαλκιδικής (10).

Η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια χρονιά στη δεύτερη θέση με 383 βραβευμένες ακτές, με πρώτη στον κατάλογο την Ισπανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ