Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΣΠΗ ΤΗΣ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό

Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή ζητά να βρεθεί άλλος ασφαλής χώρος υποδοχής και επεξεργασίας, για να πάψει η Δυτική Αττική να είναι ο σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου

Η κυβέρνηση, παρά τη μαζική αντίδραση των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, ξεκαθάρισε χτες μέσω του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, ότι και οι χιλιάδες τόνοι λυματολάσπης της Ψυττάλειας θα κατευθυνθούν στην ήδη υπερκορεσμένη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Γιάννης Πατσιλινάκος και Αντώνης Σκυλλάκος, θέτει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, ζητώντας την ασφαλή απομάκρυνση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και τον αποκλεισμό του Θριασίου Πεδίου, που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο της Αττικής, ως χώρου διάθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατά τις διαδοχικές συναντήσεις με το νομάρχη και το νομαρχιακό συμβούλιο Δυτικής Αττικής, δημάρχους της Δυτικής Αθήνας και εκπροσώπους της Διαδημοτικής Επιτροπής για την απομάκρυνση της χωματερής, συνέχισε την ίδια τακτική του εμπαιγμού, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να επικρατήσει «ρεαλισμός» και «σύνεση» και ότι δεν μπορεί να βρεθεί άλλη λύση. Δεν παρέλειψε μάλιστα να χύσει κροκοδείλια δάκρυα για τους κατοίκους της περιοχής, που ανέχονται τόσα χρόνια τη χωματερή, την ίδια ακριβώς στιγμή που τους ανακοίνωνε την εναπόθεση της λάσπης στο ΧΥΤΑ, ενώ παράλληλα το λατομείο Μουσαμά θα λειτουργήσει ως αποθήκη υλικών για την επεξεργασία της!


Eurokinissi

Ολοι οι εκπρόσωποι πάντως της Αυτοδιοίκησης, της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, σύμφωνα με δηλώσεις τους, επισήμαναν στον υπουργό την κατηγορηματική τους αντίθεση τόσο για τη μεταφορά της λάσπης στο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, όσο και στη χρησιμοποίηση του λατομείου Μουσαμά. Τόνισαν επίσης ότι δε θα δεχτούν να συνεχίσει να επιβαρύνεται η περιοχή τους και το περιβάλλον με τα απορρίμματα όλης της Αττικής. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Πετρούπολης, Σ. Βλάχος, αλλά και οι εκπρόσωποι της Διαδημοτικής κατηγόρησαν ανοιχτά και το δήμαρχο Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμα, ότι έχει μεγάλη ευθύνη για τη συνέχιση λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Ο υπουργός προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός και να ωραιοποιήσει την απόφαση για μεταφορά της λάσπης στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, μέσω αναλύσεων για τη μέθοδο «εδαφοποίησης» που θα χρησιμοποιηθεί. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η λάσπη δε θα θάβεται στη χωματερή, αλλά εκεί θα γίνεται η επεξεργασία της, δηλαδή το ανακάτεμά της με χώματα, ροκανίδια και άλλα υλικά που θα μεταφέρονται από το λατομείο Μουσαμά, ενώ στη συνέχεια θα γίνεται ανάπλαση του εδάφους, χωρίς μυρωδιές και χωρίς άλλη ρύπανση, σε κορεσμένο τμήμα της χωματερής...

Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, το ΣτΕ ανέστειλε απόφαση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, με την οποία απαγορεύτηκε η εναπόθεση της λάσπης της Ψυττάλειας στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΕΥΔΑΠ. Στη δεύτερη απόφασή του (335/2005) το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ έκρινε ότι επιβάλλεται η αναστολή της απόφασης του ΕΣΔΚΝΑ, ανεξαρτήτως του βαθμού επεξεργασίας των λυμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαρροής των λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, γεγονός που θα έχει επιβαρυντικές συνέπειες στο οικοσύστημα της περιοχής.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσαν σημειώνουν ότι νέες διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα των 150.000 τόνων της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, που για περισσότερα από δύο χρόνια μένει συσσωρευμένη στο νησί, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων των γύρω δήμων, αλλά και στο Σαρωνικό.

Η κυβέρνηση - επισημαίνουν - αντί να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην άμεση απομάκρυνση και ασφαλή διάθεσή της, μαζί με την καθημερινά παραγόμενη ποσότητα, επιλέγοντας την κατάλληλη προς τούτο θέση, μεθοδεύει τώρα τη μεταφορά και απόρριψή της στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, ύστερα από ανάμειξη με μεγάλες ποσότητες εδαφικού υλικού και ξύλων. Ολοι, όμως γνωρίζουμε ότι ο υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ δε διαθέτει ούτε επαρκή έκταση, ούτε την απαιτούμενη χωρητικότητα για την απορρόφηση των τεραστίων ποσοτήτων που θα προκύψουν.

Από την άλλη πλευρά - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της περιοχής απαιτούν αγωνιστικά - και έχουν απόλυτο δίκιο σ' αυτό - το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, την απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε εγκατάστασης, διάθεσης ή επεξεργασίας απορριμμάτων σ' αυτήν.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να εντοπιστεί άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης και όχι του όποιου εργολάβου, κατάλληλος χώρος για την ασφαλή υποδοχή και διάθεση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας και της Μεταμόρφωσης, μέχρι να λειτουργήσει, ως τελική λύση, η μονάδα ξήρανσης στο νησί, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Να προχωρήσει άμεσα το οριστικό κλείσιμο και η αποκατάσταση του υπερκορεσμένου και εξαιρετικά επικίνδυνου ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, καθώς και η απορρύπανση και αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
  • Να διασφαλιστεί ότι θα αποκλειστεί η ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, η οποία επί 40 χρόνια έχει σηκώσει το κύριο βάρος των απορριμμάτων της Αττικής, από τη χωροθέτηση οποιασδήποτε μονάδας διάθεσης ή επεξεργασίας απορριμμάτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ