Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Σήμα κινδύνου για την αντισεισμική θωράκιση

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Πατσιλινάκος, με την οποία θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την ανυπαρξία συνολικού σχεδιασμού αντισεισμικής προστασίας

Πολλά τα επικίνδυνα κτίρια που κατασκευάζονται χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές
Πολλά τα επικίνδυνα κτίρια που κατασκευάζονται χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές
Ουσιαστικά μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής Γ. Πατσιλινάκος, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται ότι επιστημονικοί φορείς, όπως το ΤΕΕ, κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων της χώρας, ιδιαίτερα όσων έχουν χτιστεί πριν από το 1985. Παρότι η χώρα μας είναι από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του κόσμου, οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αντί να εφαρμόσουν ένα συνολικό σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης, «προωθούν την ανάθεση της ασφάλειας των κτιρίων στο μεγάλο κεφάλαιο, στους διάφορους επιτήδειους της ελεύθερης αγοράς και σε βάρος των κατοίκων».

«Μετά το σεισμό του 1999 - τονίζει με έμφαση ο βουλευτής του ΚΚΕ - κανείς δε γνωρίζει ποια κτίρια και πώς επισκευάστηκαν. Οι κυβερνήσεις και οι κρατικές κατευθύνσεις που επέβαλαν όχι την ενίσχυση των κτιρίων, αλλά την επαναφορά τους στην κατάσταση που ήταν όταν έπαθαν τις ζημιές, θα είναι ο ηθικός αυτουργός για κάθε ατύχημα που θα συμβεί σε περίπτωση νέου σεισμού».

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών - επισημαίνει σε άλλο σημείο ο Γ. Πατσιλινάκος - φέρουν τεράστια ευθύνη γιατί αρνήθηκαν τη δημιουργία μητρώου κτιρίων και ιδιαίτερα όσων έπαθαν ζημιές, καθώς και την παρακολούθηση των επισκευών τους. Τέλος, τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει σεισμικός έλεγχος των κτιρίων με προτεραιότητα στα δημόσια κτίρια, στους χώρους εργασίας, στα κτίρια συνάθροισης και ιδιαίτερα εκεί που φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια κλπ.) και διασκεδάζει η νεολαία (χώροι διασκέδασης, συνεδριακά κέντρα, κινηματογράφοι, θέατρα, αθλητικοί χώροι κλπ.). Επιπλέον επιβάλλεται να παρθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την ενημέρωση και εκπαίδευση του λαού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ καταλήγει ρωτώντας τους υπουργούς τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση «για τον έλεγχο και την ασφάλεια των κτιρίων και ιδιαίτερα των χώρων μαζικής συνάθροισης, αλλά και γενικότερα για την ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ