Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Βουλιάζει» από βροχές και κυβερνητική αδιαφορία

«Θύμα» των δυνατών βροχών το Ηράκλειο (φωτογραφία από πλημμύρες το Νοέμβρη του 2004)

ICON

«Θύμα» των δυνατών βροχών το Ηράκλειο (φωτογραφία από πλημμύρες το Νοέμβρη του 2004)
Ανοχύρωτη πόλη είναι το Ηράκλειο, που μετράει την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια καταστήματα και δρόμους, μετά τη νεροποντή της προηγούμενης εβδομάδας, που έπληξε το νομό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτοικοι της περιοχής της Κνωσού - όπου σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό με το θάνατο 38χρονης γυναίκας την περασμένη Πέμπτη, η οποία πνίγηκε σε ένα δρόμο - εκλιπαρούσαν εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια τις αρμόδιες αρχές να κάνουν τα απαιτούμενα έργα και αυτοί έριχναν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο. Οι ίδιοι τώρα μιλούν για «ακραία καιρικά φαινόμενα»...

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ με σχετική ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τις εγκληματικές ευθύνες των συμβιβασμένων δημοτικών αρχών και των εκάστοτε κυβερνήσεων αναφέροντας συγκεκριμένα: «Τα πλημμυρισμένα σχολεία, σπίτια και καταστήματα, οι καθιζήσεις δρόμων κ.ά. είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του κράτους στους δήμους, με τον ταυτόχρονο οικονομικό στραγγαλισμό τους, της έλλειψης αντιπλημμυρικών και έργων υποδομής, καθώς και κεντρικού σχεδιασμού. Οι καταστροφές που έγιναν δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας δυνατής βροχής. Είναι το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στο νόμο του κέρδους».

«Είναι πρόκληση - συνεχίζει η ανακοίνωση - στη νοημοσύνη του Ηρακλειώτικου λαού οι τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των τοπικών αρχών και υπηρεσιών για δήθεν προγράμματα και κατασκευές έργων, όταν τα όποια έργα προστασίας από πλημμύρες είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα. Είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα. Βασικά έργα απορροής όμβριων υδάτων δεν έχουν ολοκληρωθεί ή δεν υπάρχουν καθόλου. Γίνονται έργα που πλέον η χρηστικότητά τους είναι ξεπερασμένη λόγω αύξησης του πληθυσμού».

Στην ανακοίνωση επίσης τονίζεται ότι:

  • Για την αντιπλημμυρική προστασία είναι επιτακτικά αναγκαίο να ολοκληρωθεί από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς (ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Γεωργίας κλπ.) και να δημοσιοποιηθεί ύστερα από γνώμη, τουλάχιστον, των αρμόδιων επιμελητηρίων (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένας συνολικός και επικαιροποιημένος σχεδιασμός για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Πρέπει να καθοριστεί εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους.
  • Να υπάρξει δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους.

«Το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας - προσθέτει η ανακοίνωση της ΝΕ - γενικότερα στο Νομό Ηρακλείου και ειδικότερα στην πόλη του Ηρακλείου, δεν είναι τεχνικό, είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα. Την οριστική επίλυσή του δεν μπορεί να τη δει κανείς ξεχωριστά από τα συνολικότερα προβλήματα των εργαζομένων. Η συχνά χρησιμοποιούμενη φράση ότι πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τις βροχές και τις πλημμύρες, για μας αποκτά ένα διαφορετικό περιεχόμενο. Δε συνηθίζουμε! Δεν αποδεχόμαστε τις καταστροφές ως φυσικό φαινόμενο. Απαιτούμε, διεκδικούμε την οργάνωση της ζωής μας, τα κτίρια, την πόλη μας, ώστε και τα όποια απρόβλεπτα φαινόμενα, να έχουν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, έτοιμης να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Και η ανακοίνωση της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καταλήγει επισημαίνονται πως «οι Ηρακλειώτες δε θα πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή. Δε θα πρέπει να αρκεστούν σε υποσχέσεις και ευχολόγια. Θα πρέπει να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους, τιμωρώντας τους υπεύθυνους αυτής της πολιτικής. Να ανατρέψουν αυτή την πολιτική που εξυπηρετεί τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμα και ανθρώπινη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ