Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμπάς - Ολμέρτ υπό τη σκιά εποικισμών και σκανδάλου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου την Κυριακή ανακοινώθηκε ότι θα ανεγερθούν άλλες 900 εβραϊκές κατοικίες, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη νέα συνάντηση του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ. Οι δύο άνδρες που διαφώνησαν έντονα για το ζήτημα, συναντήθηκαν λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Ολμέρτ για την Ουάσιγκτον. Κατά πολλούς, μάλιστα, η συνάντηση δεν είχε κανέναν άλλο σκοπό παρά να δώσει μια αίσθηση κανονικότητας στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, όπου οι πιέσεις για παραίτηση στον Ολμέρτ διογκώνονται μέρα με την ημέρα.

Η παλαιστινιακή πλευρά δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, που θεωρείται μία από τις μετριοπαθέστερες προσωπικότητες και υπέρ των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ δήλωνε, χτες, ανοιχτά απαισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας ειρήνης όσο συνεχίζεται η εποικιστική δραστηριότητα.

Πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δείξει «καλό πρόσωπο», υπέκυψε στις πιέσεις της Ουάσιγκτον και δέχτηκε να δώσει βίζα σε επτά φοιτητές από τη Γάζα, προκειμένου να μεταβούν στις ΗΠΑ για σπουδές έχοντας λάβει υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ.

Ανταλλαγή με τη «Χεζμπολάχ»

Τα λείψανα εννιά Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006, επέστρεψε η «Χεζμπολάχ» στον ισραηλινό στρατό, διά μέσου του «Ερυθρού Σταυρού». Η επιστροφή έγινε με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Λιβανέζου Νισίμ Νάσερ που κρατείται έξι χρόνια σε ισραηλινές φυλακές καταδικασμένος για κατασκοπία υπέρ της «Χεζμπολάχ».

Η εξέλιξη αυτή επιτεύχθηκε μετά από πολλούς γύρους διαμεσολαβήσεων της Γερμανίας, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, επισκέφθηκε τα τελευταία 24ωρα, τη Βηρυτό, το Τελ Αβίβ και τη Ραμάλα. Ο Στάινμαγιερ εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα «πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης και άλλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ