Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Βία και αποχή στα αποσχιστικά δημοψηφίσματα

Χτυπημένος από ομάδες της αντίδρασης, υποστηρικτής του προγράμματος αλλαγών του Εβο Μοράλες, σε μπλόκο ενάντια στα παράνομα δημοψηφίσματα

Associated Press

Χτυπημένος από ομάδες της αντίδρασης, υποστηρικτής του προγράμματος αλλαγών του Εβο Μοράλες, σε μπλόκο ενάντια στα παράνομα δημοψηφίσματα
ΛΑ ΠΑΣ.--

«Πανηγυρίζει» η ολιγαρχία ότι οι πολίτες των επαρχιών Μπένι στα βορειοανατολικά και Πάντο στα βόρεια ακολούθησαν το παράδειγμα της Σάντα Κρους και με συντριπτική πλειοψηφία ενέκριναν τα αντίστοιχα αποσχιστικά δημοψηφίσματα. Η είδηση μεταφέρεται ως έχει από τα διεθνή ΜΜΕ. Εντούτοις η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική...

Τα δημοψηφίσματα στο Μπένι και το Πάντο, όπως και στην περίπτωση της Σάντα Κρους, σημάδεψαν η αποχή που ουσιαστικά καθόρισε τα αποτελέσματα και τα πολύ βίαια επεισόδια με ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες, όπου για άλλη μία φορά πρωταγωνίστησε ο «στρατός της ολιγαρχίας», η «Ενωση Νεολαίας της Σάντα Κρους», που μέρες πριν είχε μεταβεί στις δύο επαρχίες και τρομοκρατούσε ακόμη και με όπλα, χωρίς η τοπική Εισαγγελία να παρέμβει. Οι λαϊκές δυνάμεις σε αυτές τις επαρχίες σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων και κατάσχεση κάλπεων, καταγγέλλοντας την παράνομη διαδικασία.

Ωστόσο τα αποτελέσματα των δύο δημοψηφισμάτων για τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας, που χειραγωγούν και αρκετούς από τα φτωχά στρώματα με διάφορα δέλεαρ, ήταν εκ των προτέρων «αδιαφιλονίκητα» και εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκαν «ιστορικά»... Σύμφωνα λοιπόν με δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων ΑΤΒ και ΡΑΤ, το «Ναι» αποσπά περίπου 80%, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά έπειτα από αρκετές ημέρες, όπως δήλωσε η πρόεδρος του τοπικού εκλογοδικείου Σουλέμα Γκουτιέρες.

Εντούτοις, σύμφωνα με το «Τελεσούρ» και τα δίκτυα alainet και bolpress, στο Μπένι η αποχή ήταν 34,1%, το «Ναι» απέσπασε το 80,5% έναντι του 19,5% που απέσπασε το «Οχι», ενώ στο Πάντο η αποχή έφτασε σχεδόν στο 50% και τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 81,8% «Ναι» και 18,2% «Οχι».

Τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων εγκωμίασαν ως «σημαντική διαδικασία για την περιοχή», που θα δρομολογήσει «αλλαγές στο πεπρωμένο» και στην «ανάπτυξή» τους, οι κυβερνήτες του Μπένι Ερνέστο Σουάρες και του Πάντο Λεοπόλδο Φερνάντες, ο οποίος είναι παλαίμαχος πολιτικός και μέλος του κόμματος της ολιγαρχίας Podemos.

«Το μήνυμα είναι σαφές. Οι κάτοικοι του Πάντο και του Μπένι είπαν όχι στην "αυτονομία". Στη συντριπτική τους πλειοψηφία απέρριψαν τα παράνομα και αντισυνταγματικά δημοψηφίσματα που προωθεί η ολιγαρχία» τόνισε ο υπουργός Προεδρίας Αλφρέντο Ράδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ