Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα για το πανεπιστήμιο των αναγκών τους

Με σύνθημα έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές η ΠΚΣ καλεί φοιτητές και σπουδαστές να αντιδράσουν σε εκδηλώσεις με τη συμμετοχή επιχειρηματιών που διοργανώνονται σε πολλά ιδρύματα

Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΚΣ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας σε ημερίδα στο ΤΕΙ της πόλης για την επιχειρηματικότητα
Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΚΣ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας σε ημερίδα στο ΤΕΙ της πόλης για την επιχειρηματικότητα
Με ξεκάθαρες διεκδικήσεις, για την ανώτατη εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία, η ΠΚΣ καλεί φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να συνεχίσουν τον αγώνα, με μαζικούς όρους, ενάντια στο σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούν ΕΕ - κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ. Η ΠΚΣ καλεί τα ΔΣ και τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων να αποφασίσουν τη συμμετοχή των ΔΣ των συλλόγων τους στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται στα Χανιά, στις 14 Ιούνη, στη Σύνοδο των πρυτάνεων. Συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει μέχρι στιγμής αποφασίσει ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού Αθήνας.

Ακόμα, η ΠΚΣ καλεί φοιτητές και σπουδαστές να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε όποια τμήματα προγραμματίζονται συνεδριάσεις για την υλοποίηση του νόμου - πλαισίου. Ταυτόχρονα, καλεί φοιτητές και σπουδαστές σε αγωνιστική επαγρύπνηση, να περιφρουρήσουν τον αγώνα και τα αιτήματά τους από στημένες προβοκάτσιες, που στόχο έχουν να συκοφαντήσουν τις φοιτητικές διεκδικήσεις.

Φοιτητές και σπουδαστές προτάσσουν αιτήματα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και προβάλλουν ως αιτήματα αιχμής την κατάργηση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου, τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των ΚΕΣ, την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά, ενώ δε σταματούν στιγμή να διατρανώνουν την απαίτησή τους να φύγουν οι εταιρείες από τις σχολές - καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Στο πλαίσιο αυτό, σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη Ρόδο, καλεί τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου η ΠΚΣ, ενόψει της ψήφισης εσωτερικού κανονισμού στην οποία προγραμματίζεται να προχωρήσει η Σύγκλητος.

«Πασαρέλα» επιχειρήσεων στις σχολές

Οτι οι επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στις σχολές και ότι τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποτελούν ήδη έδαφος στο οποίο οι επιχειρήσεις παρεμβαίνουν, αποδεικνύεται και από σειρά εκδηλώσεων με καλεσμένους - ομιλητές διάφορους επιχειρηματίες, που διοργανώνονται μέσα στα ιδρύματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων και τα «γραφεία διασύνδεσης».

Ετσι, η διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας διοργάνωσε χτες ημερίδα για την επιχειρηματικότητα, καλώντας τα μέλη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) να παραδώσουν μαθήματα στους σπουδαστές. Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο που γινόταν η ημερίδα προχώρησαν η ΠΚΣ και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με την απαίτηση «Εξω οι εταιρείες από τις σχολές», ενώ μοίρασαν και διάβασαν την ανακοίνωση του ΕΚΛ.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΛ, «η φιέστα που γίνεται στο ΤΕΙ Λάρισας, η οποία κλείνει με τη βράβευση επιχειρηματιών της περιοχής, αποδεικνύει τις συνέπειες που έχουν οι αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα: Το σφιχτό εναγκαλισμό, την παράδοση τελικά άνευ όρων της Παιδείας στις ορέξεις των πλουτοκρατών. Από την άλλη ούτε λίγο ούτε πολύ επιχειρείται να "γαλουχηθεί" η νεολαία και μελλοντικοί εργαζόμενοι στα "ιδανικά" των επιχειρήσεων και στην κυρίαρχη "ιδεολογία" του κέρδους, ώστε να αποτελέσουν το εργατικό δυναμικό που θα "κατανοεί" τις ανάγκες των επιχειρήσεων και θα δέχεται αδιαμαρτύρητα τα όσα του επιφυλάσσουν».

Το ΕΚΛ καλεί «τους εργαζόμενους, τους νέους, το λαό της περιοχής να καταδικάσει με αποφασιστικότητα τέτοιου είδους "απόπειρες" απέναντι στις νεανικές συνειδήσεις. Μέσα από την οργάνωση και τη συνέχεια του αγώνα για να εμποδίσουμε τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, για καθολική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα. Για να διαπαιδαγωγήσουμε τις γενιές που έρχονται στα ιδανικά της τάξης τους, της εργατικής τάξης, για την πλήρη απελευθέρωση από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Την ημερίδα στο ΤΕΙ Λάρισας καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Λάρισας της ΚΝΕ, η οποία, αφού επισημαίνει ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι σε καμία περίπτωση 20.000 σπουδαστές δε θα γίνουν επιχειρηματίες», και υπογραμμίζει ότι «το ζητούμενο για τη διοίκηση του ΤΕΙ είναι να διδάξει στους σπουδαστές πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σαν μελλοντικοί εργαζόμενοι, έτσι ώστε να μη στέκονται εμπόδιο στα κέρδη των μελών του ΣΘΕΒ, αλλά και των όπου Γης επιχειρηματιών».

Δεν είναι μοναδική περίπτωση η παραπάνω ημερίδα στο ΤΕΙ Λάρισας. Στο ίδιο πνεύμα, σήμερα διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα και καινοτομία» στο ΤΕΙ Σερρών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών των σπουδαστών από το γραφείο διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών». Ομιλητές στην ημερίδα είναι επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων, καθώς και ο ΓΓ περιφέρειας Ηπείρου.

«Τι μάθημα θέλει η Διοίκηση του ΤΕΙ να μας κάνουν οι επιχειρηματίες; Μήπως το πώς να δουλεύουμε με σκυμμένο το κεφάλι και να μη διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σαν εργαζόμενοι; Το πώς θα παρέμβουν ακόμη περισσότερο στο ΤΕΙ καθορίζοντας το τι αποφοίτους θα βγάζει; Ο στόχος τους είναι ένας: Να βάλουν χέρι οι εταιρείες μέσα στο ΤΕΙ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ του ΤΕΙ Σερρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ