Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μεταπτυχιακά με δίδακτρα το επόμενο βήμα

Ενα ακόμα βήμα στην οικοδόμηση του Πανεπιστημίου της αγοράς κάνει η κυβέρνηση μετά την έγκριση χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή του σχεδίου νόμου για τα μεταπτυχιακά. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για δεύτερο κύκλο της μεταρρύθμισης στον οποίο εντάσσεται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ όπως είπε «με την ολοκλήρωση των δημοκρατικών διαδικασιών στα περισσότερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της μεταρρύθμισης».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει τριπλή χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών από ευρωπαϊκούς πόρους, κρατικές δαπάνες και δίδακτρα, τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι επιλογή του κάθε Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. «Βεβαίως, οι χορηγίες γίνονται αποδεκτές και, σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο δυναμώνεται είναι η συνεργασία των ιδρυμάτων με την αγορά και την αγορά εργασίας, καθώς και η εξωστρέφεια των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, ερωτώμενος για συμμετοχή των ιδιωτών στα μεταπτυχιακά.

Ανάμεσα σε άλλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα δημιουργήσουν μεταπτυχιακά θα πρέπει πρώτα να έχουν αξιολογηθεί. Επιχειρεί έτσι το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει και την αξιολόγηση με τα κριτήρια της αγοράς, συνδέοντας ουσιαστικά και με αυτό τον τρόπο την αξιολόγηση με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά έρχεται να συμπληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί για την ανώτατη εκπαίδευση προκειμένου να προσαρμοστεί στους στόχους της Μπολόνια για μια ανώτατη εκπαίδευση ιδιωτικοποιημένη και προσανατολισμένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων, οδηγώντας στην παραπέρα υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και την όξυνση των ταξικών φραγμών στην ανώτατη εκπαίδευση.

Τη στιγμή πάντως που η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει τις προθέσεις της για προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης με τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας δήλωνε χτες ότι με τη δυνατότητα που δίνεται στα ελληνικά ιδρύματα να κάνουν μεταπτυχιακά σε συνεργασία με ξένα ΑΕΙ «αποθαρρύνει τη συνεργασία των ξένων ιδρυμάτων με κέντρα ελευθέρων σπουδών, την ίδια στιγμή που ενισχύεται η συνεργασία τους με έγκριτα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια», εμφανίζοντας τη ρύθμιση αυτή σαν κίνηση υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση (2017-07-18 00:00:00.0)
Νέες αναδιαρθρώσεις στην ίδια ρότα για την Ανώτατη Εκπαίδευση (2017-04-07 00:00:00.0)
Αντίσταση στην υποβάθμιση, ο δρόμος της κοινής πάλης (2001-05-06 00:00:00.0)
Πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων της Μπολόνια (2001-02-18 00:00:00.0)
Μόνη λύση η ενιαία ανώτατη εκπαίδευση (2001-02-13 00:00:00.0)
Φτηνή κατάρτιση με δίδακτρα (1997-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ