Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μόνη λύση η ενιαία ανώτατη εκπαίδευση

Την περασμένη Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα και παράλληλα στους εκπροσώπους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ το νομοσχέδιο με τίτλο «θεσμικά θέματα ΤΕΙ», με το οποίο τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα βαφτίζονται «ανώτατα», χωρίς ωστόσο καμία ουσιαστική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών τους, της γενικότερης υποδομής και των πτυχίων τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διατήρηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ως δυο παράλληλων τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης, που και οι δυο ανήκουν στην ευρύτερη «τριτοβάθμια εκπαίδευση», η οποία ουσιαστικά αποτελεί μια «σούπα που περιέχει ό,τι υπάρχει μετά το Λύκειο».

Πρόκειται για την πρώτη κατά μέτωπο επίθεση της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση, με την εφαρμογή των επιταγών της Διακήρυξης της Μπολόνια. Πολύ εύστοχα από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «απάτη της κυβέρνησης», αφού στόχος της είναι η αντικατάσταση της πλειοψηφίας των αποφοίτων της ανώτατης εκπαίδευσης από ένα φτηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό μέσου επιπέδου, χωρίς δικαιώματα και με την ψευδαίσθηση του πανεπιστημιακού τίτλου.

Με βάση τις αποφάσεις της Μπολόνια, λοιπόν, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση μετατοπίζεται στα μεταπτυχιακά για λίγους, με νέους φραγμούς και υψηλά δίδακτρα, ενώ οι προπτυχιακές σπουδές στα ΑΕΙ υποβαθμίζονται σε μια πρακτική και ληξιπρόθεσμη επαγγελματική εκπαίδευση, που ικανοποιεί τις άμεσες απαιτήσεις της «αγοράς».

Στο πλαίσιο αυτής της υποτίμησης των πανεπιστημιακών σπουδών, η είσοδος των ΤΕΙ στην «ανώτατη» εκπαίδευση γίνεται χωρίς ουσιαστική αναβάθμισή τους και χωρίς την εξασφάλιση προϋποθέσεων για να πραγματοποιηθεί έστω και μελλοντικά.

Προσπαθώντας όμως να συσκοτίσει αυτή την κατάσταση και να σπείρει αυταπάτες, το υπουργείο Παιδείας καλλιεργεί μια τεχνητή αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή στελέχη της κυβέρνησης (Γ. Παπανδρέου) τάσσονται ανοιχτά υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις Ευρωπαίου επιτρόπου, που ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να αναγνωρίζονται ακαδημαϊκά τα πτυχία διαφόρων ιδιωτικών κολεγίων και ΙΕΚ.

Μόνη λύση απέναντι σ' όλα αυτά είναι η πάλη φοιτητών σπουδαστών, εργαζομένων και διδακτικού προσωπικού ΑΕΙ και ΤΕΙ για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα είναι η ένταξη όσων τμημάτων των ΤΕΙ έχουν επιστημονικό αντικείμενο σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς διαχωρισμούς σε τεχνολογική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που αναπαράγουν την ανισοτιμία ΑΕΙ-ΤΕΙ, χωρίς αλληλοκαλύψεις και κατόπιν αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών και της υποδομής τους, ώστε να αντιστοιχούν σε υψηλού επιπέδου επιστημονική εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ