Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΑΕΙ
Το νομοσχέδιο υποβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση

Το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΠΘ για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, «υποβαθμίζει δραματικά το θεσμό, το κύρος και την ουσία της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, με παράλληλη συρρίκνωση του εύρους του πεδίου εκπαίδευσης και έρευνας των Πανεπιστημίων». Αυτή είναι η βασική εκτίμηση των πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, που συνεδρίασαν το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα, για το νομοσχέδιο και απαιτούν την απόσυρσή του, δηλώνοντας ότι «σε περίπτωση εμμονής του ΥΠΕΠΘ στην προώθηση του νομοσχεδίου», θα εισηγηθούν στις Συγκλήτους τους «την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Οι πρυτάνεις είναι θετικοί απέναντι στην ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, αρκεί όμως αυτή να αναβαθμίζει στην ουσία τα ιδρύματα, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται το κύρος και η ποιότητα των σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι προτάσεις τους εμπεριέχουν «την αντικειμενική αξιολόγηση των γνωστικών περιοχών που θεραπεύουν σήμερα τα ΤΕΙ, έτσι ώστε να προσδιοριστούν αυτές που μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στον εν συνεχεία προσδιορισμό και στην κάλυψη των αναγκών τους σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή».

Συγκεκριμένα εξηγούν ότι θα έπρεπε να προηγηθεί η διαδικασία αναβάθμισης και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ και στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα μπορούσε να εξεταστεί η ανωτατοποίηση των ιδρυμάτων. «Ολα τα ΤΕΙ εντάσσονται άκριτα στην κατηγορία της Ανώτατης Εκπαίδευσης με το θεσμικά και λογικά άτοπο εφεύρημα της βάπτισης του τεχνολογικού τομέα τον οποίο εξυπηρετούν, ως "ισότιμου" αλλά και πλήρως "διακριτού" προς τον πανεπιστημιακό. Η υιοθέτηση της αρχής της ισοτιμίας, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, οδηγεί σε κάθετη υποβάθμιση του επιπέδου της Ανώτατης Εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των πρυτάνεων, συμπληρώνοντας ότι η λεγόμενη «διακριτότητα» οδηγεί στην αμφισβήτηση της τεχνολογικής συνεισφοράς πανεπιστημίων και πολυτεχνικών σχολών. Κατά συνέπεια, «χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση», το επίπεδο του τελευταίου σημερινού ΤΕΙ μεταλλάσσεται σε «"ανώτατο" εξισώνοντας δραματικά προς τα κάτω την Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση».

Παράλληλα, οι πρυτάνεις καταγγέλλουν ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η πρώτη άμεση εφαρμογή της Διακήρυξης της Μπολόνιας για την οποία έχουν εκφραστεί αρνητικά. «Επιπλέον επιχειρείται, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, θεσμοθέτηση του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ένταξη σε αυτόν δημόσιων και ιδιωτικών σχολών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ρύθμιση που θα μπορούσε να καλλιεργήσει προσδοκίες για μελλοντική ανωτατοποίησή του».

Απέναντι σ' όλα αυτά, οι πρυτάνεις ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Κωδικοποιώντας τις θέσεις των πρυτάνεων ο Χρήστος Μασαλάς, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δήλωσε χτες στο «Ρ»: «Το πρόβλημα των ΤΕΙ δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Επικεντρώνεται αφενός μεν στην εισαγωγή φτηνών πτυχίων από το εξωτερικό (επιταγή της οικονομίας της αγοράς) με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αγγλία, που έχει αναβαθμίσει τα γνωστά polytechnics και τη Γερμανία με τα fachhochschule, καθώς και στις επιταγές της Διακήρυξης της Μπολόνια.

Τα ΤΕΙ σαν συνέχεια των σχολών υπομηχανικών και των ΚΑΤΕΕ συνεχίζουν τη σύγχυση που υπάρχει στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο η πολιτική ηγεσία φιλοδοξεί να άρει την υπάρχουσα σύγχυση. Το σημαντικό πρόβλημα που ανακύπτει είναι: ο τρόπος ουσιαστικής αναβάθμισης και η αξιοπιστία των επιχειρούμενων παρεμβάσεων. Κατά την άποψη της ακαδημαϊκής κοινότητας πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση τόσο του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών όσο και των προγραμμάτων σπουδών και του απαιτουμένου χρόνου προσαρμογής στις νέες συνθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ