Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Μας ενώνει η ανάγκη για ουσιαστική μόρφωση»

«Το δρόμο για την εφαρμογή των κατευθύνσεων της Διακήρυξης της Μπολόνια ανοίγει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την ονομαστική, και μόνο, ανωτατοποίηση των ΤΕΙ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), υπογραμμίζοντας: «Πρόκειται για ένα νέο μεγάλο ψέμα. Για μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού των φοιτητών και σπουδαστών της χώρας». Ταυτόχρονα, η πρωτοπόρα παράταξη τονίζει ότι «οι φοιτητές και σπουδαστές δεν έχουν κανένα λόγο να τσιμπήσουν το δόλωμα της αντιπαράθεσης ΑΕΙ - ΤΕΙ, που ρίχνει το υπουργείοΠαιδείας» και τους καλεί να παλέψουν μαζί για όλα αυτά που τους ενώνουν, που είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

«Οσο και αν προσπαθεί να πείσει ο υπουργός Παιδείας ότι η Διακήρυξη της Μπολόνια δεν είναι δεσμευτική, η αλήθεια είναι αλλού: η κυβέρνηση, βάζοντας πειθήνια την υπογραφή της στη Διακήρυξη άνοιξε το δρόμο για νέα δεινά στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας», σημειώνει η ΠΚΣ. «Η κυβέρνηση βιάζεται να σαρώσει την ανώτατη εκπαίδευση μπροστά στη σύνοδο της Πράγας το Μάη, για να δώσει επιτυχώς εξετάσεις υπακοής και δουλικότητας στο μεγάλο κεφάλαιο», υπογραμμίζει η ΠΚΣ, εξηγώντας ότι η επιλογή προώθησης του νομοσχεδίου για την «ανωτατοποίηση», αντί αυτού για «τα μεταπτυχιακά και την έρευνα», συνδέεται με τις έντονες αντιδράσεις που συνάντησε το δεύτερο από την πλευρά των φοιτητών και των σπουδαστών.

Η ΠΚΣ εκτιμά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσω της τακτικής του διαίρει και βασίλευε, «να διασπάσει το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, να μετατοπίσει το πρόβλημα σε μια στείρα αντιπαράθεση ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκαλύψει την ουσία των αλλαγών, να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Προχωρεί σταδιακά μέσα από διαφορετικά νομοσχέδια (ανωτατοποίηση ΤΕΙ, μεταπτυχιακά, αξιολόγηση, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια) την πλήρη εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών που έχει ήδη υπογράψει».

Οι εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ όχι μόνο δε διευρύνουν την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά, αντίθετα, προχωρούν στην ακόμα παραπέρα συρρίκνωση και υποβάθμισή της. Είναι φανερό ότι στο πλαίσιο της ισοτίμησης των προπτυχιακών σπουδών των ΑΕΙ, με τις τριετείς σπουδές ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων, γίνεται δυνατή είσοδος των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς κανένα μέτρο ουσιαστικής αναβάθμισης.

«Κανένας εφησυχασμός, καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρξει στους φοιτητές και σπουδαστές σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης», καταλήγει η ΠΚΣ, τονίζοντας ότι τους φοιτητές και τους σπουδαστές τούς ενώνουν «η ανάγκη για ουσιαστική μόρφωση, για Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση, για πτυχία με αξία και προοπτική. Η αγωνιστική φωνή των φοιτητών και σπουδαστών λέει: «Μας ενώνει η απόφαση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τη ζωή και το μέλλον μας, με τη συναδελφική μας αλληλεγγύη. Μας ενώνει ο κοινός αγώνας και η πάλη για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ