Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΤΕΙ
Συμφωνούν επί της αρχής και ζητούν διάλογο

Χωρίς να κρύβουν την κατ' αρχήν συμφωνία τους στο εγχείρημα «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας στη χτεσινή έκτακτη σύνοδό τους «χαιρετίζουν» την απόφαση της κυβέρνησης και θέτουν τέσσερις άξονες για διάλογο με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επιχειρεί πια να εγείρει μια τεχνητή ένταση ανάμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στο μεταξύ, σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ, με τα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης να έχουν κάνει την αρχή.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, στο πλαίσιο του διαλόγου που ζητούν με την κυβέρνηση, απαιτούν τη διασφάλιση της συνέχειας των ιδρυμάτων (διαδικασία ένταξης φοιτητών, ισοτίμηση πτυχίων αποφοίτων - επαγγελματικά δικαιώματα κλπ.). Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη διευκρινίσει με δηλώσεις της ηγεσίας του ότι δε θα υπάρξουν διαφορετικά πτυχία, πριν και μετά, αλλά με το σχέδιο νόμου απλώς «αποσαφηνίζεται το καθεστώς που ήδη υπάρχει», προδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς και τον πραγματικό χαρακτήρα της «ανωτατοποίησης». Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν επίσης την ξεκάθαρη νομική διατύπωση που εντάσσει τα ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση, με διακριτή φυσιογνωμία και ρόλο που θα εξασφαλίζει τόσο την αναγνώριση του τίτλου σπουδών σαν πρώτου ακαδημαϊκού τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης όσο και τη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των ΤΕΙ σε μεταπτυχιακά και οργάνωσης μεταπτυχιακών από τα ΤΕΙ με τις ίδιες προϋποθέσεις που οργανώνονται από τα ΑΕΙ. Ζητούν παράλληλα την επαγγελματική διασφάλιση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, το οποίο σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας θα είναι «εντεταλμένο» για τα επόμενα έξι χρόνια. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν τέλος «τη διατύπωση ενιαίων αρχών αξιολόγησης του έργου των ιδρυμάτων τόσο για τα ΤΕΙ όσο και για τα ΑΕΙ», ένα ζήτημα στο οποίο το υπουργείο Παιδείας δεν αναφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου για την «ανωτατοποίηση».

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις της Συνόδου. Ηδη σε αποχή από το διδακτικό έργο μέχρι την Τετάρτη έχει προχωρήσει το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα συνελεύσεις για το ίδιο θέμα πραγματοποιούν οι σύλλογοι των ΤΕΙ Αθήνας και Πάτρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ