Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ακαδημαϊκοί τίτλοι» τα πτυχία των κολεγίων!

Στα ελληνικά δικαστήρια στέλνει η Ευρωπαϊκή Ενωση τους κατόχους πτυχίων κάθε είδους κολεγίων που λειτουργούν στην Ελλάδα με την ανοχή της κυβέρνησης, για να ζητήσουν αναγνώριση των πτυχίων που απέκτησαν, τα οποία χαρακτηρίζει ως «ακαδημαϊκούς τίτλους». Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια των μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προασπίσουν την κερδοφορία των πανεπιστημίων τους μέσα στον ενιαίο εκπαιδευτικό χώρο, δηλαδή την ενιαία ανταγωνιστική εκπαιδευτική αγορά που διαμορφώνει το σύγχρονο όραμα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, η διαβόητη «Διακήρυξη της Μπολόνια». Το υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει τα περί αναγνώρισης πτυχίων με βάση το Σύνταγμα, αφήνει όμως τα κάθε λογής κολέγια να λειτουργούν ανενόχλητα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Φριτς Μπολκεστάιν σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου. Ο κοινοτικός επίτροπος στην απάντησή του επιχειρεί ένα ακόμα χτύπημα στο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς αναφέρει ότι «όσον αφορά τα διπλώματα που εκδόθηκαν από αγγλικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο μιας συμφωνίας "franchise" με ελληνικό ίδρυμα, η νομιμότητά τους καθορίζεται από τους κανόνες στο κράτος μέλος στο οποίο εδρεύει το πανεπιστήμιο που έκλεισε τη συμφωνία. Σε αυτήν την περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκδοση διπλώματος σ' αυτήν τη μορφή δεν αντικρούει τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και επομένως μπορεί να θεωρηθεί ως βρετανικό δίπλωμα».

Μάλιστα, ο κοινοτικός επίτροπος, ο οποίος είναι αρμόδιος για ζητήματα φορολογίας, εσωτερικής αγοράς και τελωνειακής ένωσης, προτρέπει τους Ελληνες κατόχους τέτοιων διπλωμάτων στους οποίους δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο, «να πάνε στα ελληνικά δικαστήρια και να ζητήσουν επανόρθωση», κάτι που είναι σίγουρο ότι θα κάνει τους Ελληνες σχολάρχες να τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση.

Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το βράδυ, τονίζει ότι «η αναγνώριση τίτλων σπουδών γίνεται βάσει του Συντάγματος και της απορρέουσας από το Σύνταγμα νομοθεσίας. Κατά τούτο σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται ακαδημαϊκός τίτλος σπουδών από κέντρα ελευθέρων σπουδών, ορισμένα των οποίων ψευδωνύμως, παρανόμως και καταχρηστικώς χρησιμοποιούν στις διαφημίσεις και τον όρο πανεπιστήμια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ