Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Ι.Β. Στάλιν «Απαντα» τόμος 15. (Μετάφραση Βασίλης Ζούνης. Θεώρηση μετάφρασης Γιώργος Μαγγανάς. Ο 15ος τόμος των Απάντων του Στάλιν αφορά στα χρόνια 1941 - 1945. Βάση του τόμου είναι τα έργα που συμπεριλήφθηκαν στην 5η έκδοση του βιβλίου του Στάλιν «Ο Μεγάλος πατριωτικός πόλεμος της Σοβιετικής Ενωσης»: Η ομιλία του στο ραδιόφωνο στις 3/6/1941. Εισηγήσεις του στις επετείους της Οχτωβριανής Επανάστασης. Διαταγές, διαγγέλματα κατά της Γερμανίας και Ιαπωνίας, ομιλίες για τον Κόκκινο Στρατό. Περιλαμβάνονται επίσης τηλεγραφήματά του στους εργαζόμενους στα μετόπισθεν και σε ξένους, απαντήσεις σε Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους, διαταγή του για περιοδικά και η εργασία του «Από το λόγο κατά την υποδοχή στο Κρεμλίνο της μογγολικής αντιπροσωπείας» στις 3/2/1943).

-- «Συλλογή» (Φαβιέρου 6, 144 52 Μεταμόρφωση, 211-3005.670): Γιώργος Β. Μονεμβασίτης «Τα μουσικά όργανα (παλιά και νέα)» (ο γνωστός μουσικοκριτικός σ' αυτή την έγχρωμα εικονογραφημένη και με χρησιμότατες φωτογραφικές λεπτομέρειες, εύληπτη μελέτη του ιστορεί τα «εργαλεία» της μουσικής, ξεκινά από το υπέρτατο - την ανθρώπινη φωνή, προχωρά στα πρωτόγονα κρουστά όργανα, από πέτρα - κόκαλα - ξύλα, περιδιαβαίνει τα πνευστά, τα έγχορδα και φτάνει στα ηλεκτρικά και σε διάφορα αταξινόμητα. Σε παράρτημα παρουσιάζονται η διάταξη των οργάνων στη συμφωνική ορχήστρα, πίνακες έκτασης των έγχορδων, πνευστών και κρουστών, η σειρά των οργάνων σε παρτιτούρες ορχηστρικών έργων και η ονοματολογία των ορχηστρικών οργάνων, στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά).

- «Μεταίχμιο»: «Η Ελληνική Ποίηση του 20ού αιώνα (Μια σύγχρονη ανθολογία)» (επιμέλεια - ανθολόγηση του Ευριπίδη Γαραντούδη. Η έκδοση - 848 σελίδες - αποτελεί επιτομή της ελληνικής ποίησης στον 20ό αιώνα, όπου τα ανθολογούμενα βιβλία τοποθετούνται σύμφωνα με το έτος δημοσίευσής τους και δίνουν ένα «πανόραμα της παραδοσιακής, μοντέρνας και μεταμοντέρνας ποίησής μας. Περιλαμβάνονται ευρετήρια ποιητών και ποιημάτων, παρουσίαση άλλων ανθολογιών, εκτενής εισαγωγή του ανθολόγου και cd με ποιητές που διαβάζουν ποιήματά τους). Μαρία - Κάρμεν Σμυρνέλη (επιμέλεια) «Σμύρνη, η λησμονημένη πόλη; (1830 - 1930: Μνήμες ενός μεγάλου μεσογειακού λιμανιού)» (εικονογραφημένη μελέτη για τις μεγάλες αλλαγές - πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, πολεοδομικές κλπ. - που υπέστη η διάσημη στο παρελθόν Σμύρνη και το λιμάνι της. Τα ανθολογούμενα κείμενα περιγράφουν την καθημερινότητα και τις αλλαγές της πόλης από το 1830 - 1930). Χέιρτ Μακ «Στη γέφυρα του Γαλατά (Η Κωνσταντινούπολη του χτες και του σήμερα)» (μετάφραση Ινώ Βαν Ντάικ - Μπαλτά. Ταξιδιωτική μαρτυρία). Φρανς Υζέρ «Το κορίτσι με το πορτοκαλένιο χείλι» (μετάφραση Γεωργία Ζακοπούλου, μυθιστόρημα), με φόντο το Παρίσι κι έναν έρωτα του ζωγράφου Αμαντέο Μοντιλιάνι). Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το παραμύθι του ύπνου» (μυθιστόρημα). Θάλεια Δραγώνα, Αννα Φραγκουδάκη (επιμέλεια) «Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση (Η μεταρρυθμιστική παρέμβαση στην εκπαίδευση της μειονότητας της Θράκης)» (το βιβλίο παρουσιάζει μέρος του περιεχομένου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για τη μαθητική μειονότητα στη Θράκη και τις προσπάθειες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας).

-- «Ελληνικά Γράμματα»: «Μια ευλαβική ανάμνηση (Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ εξομολογείται στην Εύα Νικολαΐδου)» (εικονογραφημένο με φωτογραφίες βιβλίο, με συνομιλίες της διάσημης Γαλλίδας συγγραφέα με τη δημοσιογράφο).

-- Γαβριηλίδη: Μισέλ Μπασκά «Αν υπήρχε μια Ιθάκη» (ποιητική συλλογή). Διονύσης Φλεμοτόμος «Εκδρομές με τον Ερμή το ποδήλατο» (ποιήματα). Μαρία Κούλη «Ξεχασμένοι σπόροι» (ποιήματα). Λουκάς Κούσουλας «Το φεγγάρι του Υμηττού (κι άλλα ποιήματα)» (ποιητική συλλογή). Βασίλης Μαζωμένος «Η Μήδεια των άστρων» (ποιητική συλλογή του γνωστού σκηνοθέτη). Ιωάννης Ν. Τσίρκας «Σκεψίρροια» (ποιητική συλλογή). Λουκιανός Ζαμίτ «Ανθρωποι του χθες» (συλλογή διηγημάτων). Ροζίνα Ασσέρ - Πάρδο «548 ημέρες με άλλο όνομα (Θεσσαλονίκη 1943. Μνήμες πολέμου)» (μαρτυρία, δεύτερη έκδοση).

-- Πατάκης: Δημήτρης Μπουραντάς «Ολα σου τα 'μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» (μυθιστόρημα).

-- «Μανδραγόρας»: Ευάγγελος Ι. Τζανός «Ενέδρα» (πέντε νουβέλες).

-- «Αγκυρα»: Μαργαρίτα Λαζάρου «Καυτερές πιπεριές» (μυθιστόρημα).

-- «Αρχιπέλαγος»: Ζήσης Ψάλλας «Πολύ πιθανό, αλλά όχι αποδεδειγμένο (Κυνηγώντας την υγιεινή διατροφή)» (μελέτη περί διαφόρων απόψεων και μελετών για την υγιεινή διατροφή. Επιμέλεια Μιχάλης Πιτσιλίδης).

-- «Pop Eleven» (περιοδικό, τεύχος 7, με κείμενο - αφιέρωμα στις μεγάλες κυρίες του ρεμπέτικου: Γεωργακοπούλου - Νίνου - Μπέλλου - Χασκίλ και cd με 21 τραγούδια τους. Εκδόσεις Φαληρέα, 210-6400.255, www.falireas.com).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2012-09-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-02-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-01-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-06-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-10-22 00:00:00.0)
Νέες εκδόσεις (2000-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ