Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Να πληρώσει η κυβέρνηση τα 300 εκατομμύρια

Παρέμβαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό στον ΟΑΕΕ. Το ΔΣ του δεσμεύτηκε να μην πληρώσει το χρέος προς το ΙΚΑ

Αποψη από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ
Αποψη από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ
Με μια αποφασιστική παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών χτες το μεσημέρι, δεκάδες συνδικαλιστές ΕΒΕ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία της διοίκησης και απαίτησαν από το ΔΣ του Οργανισμού να μην πληρωθεί το χρέος των 300 εκατ. ευρώ που απαιτεί το ΙΚΑ. Οι συνδικαλιστές από 20 ομοσπονδίες των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, κατέθεσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους για το χρέος και τη χρηματοδότηση του Ταμείου, και ζήτησαν από τα μέλη του ΔΣ να παραιτηθούν εάν δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων σε αυτό.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο διοικητής του Ταμείου Κ. Κόντος, λέγοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να πληρωθεί το χρέος - που προέρχεται από οφειλή του ΤΣΑ προς το ΙΚΑ - επειδή αυτό βεβαιώθηκε και θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις σε διαφορετική περίπτωση. Σ' αυτό το σημείο, τους προτάθηκε η παραίτηση ως υπηρεσία προς τους ασφαλισμένους. Από τους συνδικαλιστές ασκήθηκε έντονη κριτική και στον διοικητή και στο ΔΣ για τις αποφάσεις με τις οποίες εμφανίστηκαν με θετική γνώμη για τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έπληξαν τα συμφέροντα του Ταμείου. Ενδεικτική είναι και η συμφωνία στο προεδρικό διάταγμα 258 για την ενοποίηση των ΤΑΕ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ, με το οποίο περικόπτονται οι συντάξεις και αυξάνονται οι εισφορές. Αλλά και για τη μη διασφάλιση των συμφερόντων του Ταμείου, όπως για παράδειγμα το χρέος προς το ΙΚΑ, τη στιγμή που υπήρχε κυβερνητική δέσμευση ότι τα ελλείμματα που θα προέκυπταν από την ενοποίηση θα τα κάλυπτε ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το χρέος των 300 εκατ. ευρώ έρχεται σε μια στιγμή δύσκολη για το Ταμείο, που αδυνατεί να πληρώσει και τις συντάξεις, επιδίδεται σε ρευστοποιήσεις ομολόγων και είναι σαφές ότι παρά τις μεγάλες εισφορές αδυνατεί να στηριχτεί μόνο στα έσοδα από τους ασφαλισμένους. Στη βάση αυτή, οι συνδικαλιστές ζήτησαν να υιοθετήσει το ΔΣ το αίτημα της Επιτροπής Αγώνα για επιχορήγηση κατά 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση της εισφοράς Υγείας. Οι συνδικαλιστές αποχώρησαν από τον ΟΑΕΕ μετά τη δέσμευση των μελών του ΔΣ ότι κατά πλειοψηφία τουλάχιστον, αφού ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο διοικητής έχουν άλλη γνώμη, θα ληφθεί απόφαση μη πληρωμής του χρέους. Προηγουμένως, ο Κ. Κόντος υποστήριξε ότι υπάρχει ήδη απόφαση με την οποία ζητείται η πληρωμή του χρέους από το κράτος, αλλά αρνήθηκε να την εμφανίσει προτού παρέλθει δεκαήμερο, αλλά και να κάνει δημόσια δήλωση στη βάση αυτής της απόφασης, για μη πληρωμή του χρέους.

Εντονη κριτική ασκήθηκε από τους συγκεντρωμένους και στην αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις ηγεσίες που συγκροτούν την πλειοψηφία στην ΓΣΕΒΕΕ, η οποία περιορίστηκε σε έκδοση ανακοίνωσης για το θέμα του χρέους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση στον ΕΔΟΕΑΠ για την αντιασφαλιστική επίθεση (2015-11-26 00:00:00.0)
Προαναγγελθείς θάνατος (2012-08-25 00:00:00.0)
Μέτωπο αντιπαράθεσης στην παύση παροχών και πληρωμών (2012-05-24 00:00:00.0)
«Θέλουμε όσα μας πήραν και ακόμη περισσότερα» (2007-03-04 00:00:00.0)
Αυτοί (και οι προηγούμενοι) (2005-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ