Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Προσκλητήριο ρήξης με τις δυνάμεις της συναίνεσης

Ανακοίνωση της παράταξης μπροστά στην απεργία που έχουν κηρύξει για τις 24 Ιούνη ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στα φορτηγά - οχηματαγωγά πλοία του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι

Αγωνιστικό κάλεσμα στους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν αποφασιστικά στην περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας με προοπτική επέκτασης και κλιμάκωσης, την Τρίτη 24 Ιούνη στα φορτηγά - οχηματαγωγά πλοία του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, απευθύνει η παράταξη Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση.

Την απεργία κήρυξαν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και στηρίζει η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ). Διεκδικούν την αναδρομική εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας στα πλοία αυτά και την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών στο ΝΑΤ. Δηλαδή, την εφαρμογή του νόμου 3622/2007, που ενώ ψηφίστηκε πριν 6 μήνες μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις του ταξικού ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι ναυτιλιακές εταιρείες με την κάλυψη του ΥΕΝ δεν τον εφαρμόζουν, διατηρώντας τους ναυτεργάτες με τη ΣΣΕ ποντοπόρων ή μεσογειακών φορτηγών.

Καμιά ανοχή στους συμβιβασμένους!

Η ΝΣΚ, με ανακοίνωση, επισημαίνει προς τους ναυτεργάτες ότι «η επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του που υπηρετούν τον ευρωμονόδρομο ενάντια στην εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στηρίζεται σε πολιτικο - συνδικαλιστικές δυνάμεις που δρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ)».

Είναι οι ίδιες δυνάμεις, σημειώνεται, που συνθέτουν την υποταγμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ, της ΓΣΕΕ. Υπηρετώντας την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου - που καθιερώνεται με τη συνθήκη του Μάαστριχτ και ευθύνεται για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εργαζόμενοι, συνταξιούχοι - «στηρίζουν τη "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, την άνιση αμοιβή για ίση εργασία, εργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα», ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση, με αυξήσεις ένα ευρώ τη μέρα. Υπονομεύουν τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργατών, στρώνουν το δρόμο για βδομάδα των 65 ωρών εργασίας που ψήφισε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ίδιες δυνάμεις στην ITF (Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών) και την ΠΝΟ, συμφωνούν με τους εφοπλιστές (έναντι αμοιβής με την μπλε κάρτα) στην άνιση αμοιβή για ίση εργασία, «τα φιλοδωρήματα των επιβατών να είναι μισθός, να παραβιάζουν ακόμα και τα κατώτερα μισθολόγια του ILO (Διεθνούς Γραφείου Εργασίας) 530 δολ. ΗΠΑ».

Απάντηση με βάση την πείρα και τις ανάγκες

Αυτό φαίνεται καθαρά στην κρουαζιέρα που αφανίζουν και τους ελάχιστους ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα. Η τελευταία αντιναυτεργατική εγκριτική πράξη που εξέδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στο κρουαζιερόπλοιο «ORIENT QUEEN», «κατ' εντολή της εταιρείας CORE MARINE», «μειώνει παραπέρα την οργανική σύνθεση σε 51 Ελληνες σε σύνολο 319 ναυτεργατών και "νομιμοποιεί" τις μυστικές συμφωνίες σωματείων της ΠΝΟ». Οπως αυτές που αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Ιούνη του υπουργού ΕΝ, όπου ειπώθηκε ότι για τη νέα εγκριτική πράξη στο «ORIENT QUEEN», ο υπουργός «είχε τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ναυτεργατικών σωματείων Ναυτών, Θαλαμηπόλων, Μαγείρων».

Η Ναυτεργατική καλεί τους ναυτεργάτες να οργανωθούν στα σωματεία τους και να ενταχθούν στις κλαδικές της ΝΣΚ. Με τον αγώνα τους να απομονώσουν και να ανατρέψουν αυτές τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, να ενισχύσουν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στο ναυτεργατικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της Διεθνούς Ενωσης Μεταφορών της ΠΣΟ. Τους καλεί σε μέτωπο με το στεριανό ταξικό κίνημα, «αναπτύσσοντας τη δράση μας για τα άμεσα και στρατηγικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ