Κυριακή 22 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
Επιστροφή στις απαρχές του θεσμού

Στις Πρέσπες, στις 5 και 6 Ιούλη

Κάθε χρόνο, σταθμός στην καλοκαιρινή πορεία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης, η αγωνιστική κατασκήνωση που συγκεντρώνει μέλη και φίλους της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα.

Καθώς το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο και στα 40 χρόνια της ΚΝΕ, το φετινό, 17ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο γίνεται στις 5 και 6 Ιούλη στις Πρέσπες, εκεί όπου πρωτοξεκίνησε, όπου γεννήθηκε αυτός ο θεσμός το 1992, τότε που η ΚΝΕ έκανε τα θαρραλέα βήματα της ανασυγκρότησής της. Ηταν θαρραλέα και αποφασιστικά αυτά τα βήματα, αν σκεφτεί κανείς ότι η ΚΝΕ ήταν τότε μια πολύ μικρή Οργάνωση που τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά της και κόντρα στο φαρμάκι του εθνικισμού, κόντρα στη φωτιά που άναβε στα Βαλκάνια, να διακηρύξει την πίστη της στην ειρήνη και τη φιλία των λαών, να στήσει μαζί με νέους από τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία μια αλυσίδα Ειρήνης στα σύνορα των τριών χωρών. Η πετυχημένη αυτή πρωτοβουλία του 1992 έγινε «θεσμός», που σήμερα, 17 χρόνια μετά, ξεχωρίζει στην ιστορική διαδρομή της ΚΝΕ.

Οπως επισημαίνει η ίδια η Οργάνωση στην ιστοσελίδα της σχετικά με το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, «επιστρέφουμε στις Πρέσπες σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται - με αιχμή το Κόσσοβο - να ανάψουν ξανά το φιτίλι στα Βαλκάνια. Θέλουμε να αναδείξουμε τις κρυστάλλινες θέσεις του ΚΚΕ και να βροντοφωνάξουμε "Οχι στο μίσος των εθνικιστών, ζήτω η φιλία των λαών". Η ΚΝΕ μέσα και από το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο επιδιώκει να δώσει απάντηση στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, να αναδείξει τα κοινά προβλήματα των λαών, δίνοντας συνέχεια και σε πρόσφατες πρωτοβουλίες όπως το Καραβάνι Αλληλεγγύης».

Συνδυάζοντας την αντιιμπεριαλιστική - διεθνιστική δράση με ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα και με το κέφι που αναβλύζει στη νεανική κατασκήνωση, τα Διήμερα της ΚΝΕ είναι πραγματικά ένα μοναδικό πανελλαδικό αντάμωμα για τους νέους της Οργάνωσης.

Φέτος, το πρόγραμμα ξεκινάει με συναυλίες από το βράδυ της Παρασκευής 4 Ιούλη για τις Οργανώσεις που θα φτάσουν πρώτες στην κατασκήνωση. Το βράδυ του Σαββάτου (5 Ιούλη) θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, θα γίνουν χαιρετισμοί από αντιιμπεριαλιστικές νεολαίες των Βαλκανίων, θα προβληθεί Video με θέμα την ιστορία των αντιιμπεριαλιστικών διημέρων και η βραδιά θα κλείσει με μουσική. Ενώ την Κυριακή, οι νέοι αντιιμπεριαλιστές του διημέρου θα διαδηλώσουν στη Φλώρινα και με πορεία θα πάνε στον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στην πόλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ