Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ECOFILMS»
Ενδιαφέρουσα έναρξη

Του συνεργάτη μας Γιάννη Φραγκούλη

«Υπόσχεση στους νεκρούς: το ταξίδι της εξορίας του Αριελ Ντόρφμαν»
«Υπόσχεση στους νεκρούς: το ταξίδι της εξορίας του Αριελ Ντόρφμαν»
Ξεκίνησε χτες στη Ρόδο το διεθνές φεστιβάλ «Ecofilms», το οποίο λήγει την Κυριακή. Για έξι μέρες οι κινηματογραφόφιλοι της Ρόδου θα δουν ταινίες, μεγάλου, μικρού και μεσαίου μήκους, που αφορούν στο περιβάλλον.

Η μικρού μήκους ταινία «Ο φύλακας του νερού», του Βάλεντ Αλ Σεχί (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ήταν έκπληξη. Εδωσε μια σπάνια ευκαιρία να δούμε ταινία από αυτή τη χώρα. Ο σκηνοθέτης αλληγορεί για τη μεγάλη έλλειψη νερού, που βιώνουν οι κάτοικοι αυτών των κρατών. Αυτή η ταινία, μαζί με την «Υπόσχεση στους νεκρούς: το ταξίδι της εξορίας του Αριελ Ντόρφμαν», του Πίτερ Ρέιμοντ, από τον Καναδά, άνοιξαν το φεστιβάλ.

Η δεύτερη ταινία βιογραφεί τον Αριελ Ντόρφμαν, γεννημένου στην Αργεντινή, μεγαλωμένου στη Ν. Υόρκη, του οποίου η οικογένεια εξορίστηκε στη Χιλή. Ο Ντόρφμαν ήταν σύμβουλος για θέματα πολιτισμού του Σαλβαδόρ Αλιέντε, και ένας από τους λίγους που επέζησαν, από το στενό κύκλο του Προέδρου. Ετσι υπάρχει και κάποιος να διηγηθεί για το πώς ανατράπηκε ο δημοκρατικά εκλεγμένος Αλιέντε και για το μακέλεμα του αργεντινού λαού από την αμερικανοκίνητη χούντα. Ο Ντόρφμαν έγραψε (στα ισπανικά και αγγλικά) πολλά θεατρικά έργα και δοκίμια. Η ταινία βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του, που αναφέρεται στην καταστολή της δημοκρατίας και στο φασιστικό καθεστώς.

Οι ταινίες συνεχίζονται, το πρόγραμμα δεν είναι ιδιαίτερα φορτωμένο. Οι προβολές γίνονται στο Δημοτικό Θέατρο και το θερινό κινηματογράφο «Ρόδον» (είσοδος δωρεάν). Φέτος, η τοπική κοινωνία, ειδικά η Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ, δίνοντάς του μεγαλύτερη δύναμη. Με δυνατό πολιτικό λόγο ξεκίνησε και ίσως έτσι θα κλείσει, όπως διαφαίνεται από το πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ