Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Σε αδιέξοδο η πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σε αδιέξοδο φαίνεται να φτάνει η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας, λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε στις τάξεις των Κομμουνιστικών Κομμάτων της χώρας (που στηρίζουν την κυβέρνηση) και τις συνεχείς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που καταδίκαζαν το εγχείρημα παρά τον «πολιτικό - μη στρατιωτικό» του χαρακτήρα, τονίζοντας ότι θα υποθηκεύσει την ινδική εξωτερική πολιτική στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Η ινδική κυβέρνηση συνασπισμού συγκάλεσε συνάντηση των ηγετών των κομμάτων που την απαρτίζουν, μεταξύ των οποίων είναι και το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και το οποίο πραγματοποιεί εκστρατεία ενάντια στην πυρηνική συμφωνία, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις και να προχωρήσεις τις διαπραγματεύσεις χωρίς ωστόσο να καταφέρει να...«ξεπεράσει το αδιέξοδο».

Η συνάντηση έληξε με ανανέωση του ραντεβού, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμπόδια που δικαιολογημένα θέτει στην υπογραφή της συμφωνίας το ΚΚ Ινδίας (Μ), το οποίο δηλώνει ότι θα αποχωρήσει από το σχηματισμό αν αυτή υλοποιηθεί, είναι αξεπέραστα για τις δυνάμεις που την υπερασπίζονται στην κυβέρνηση, καθώς εάν αυτή προχωρήσει η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Η Ουάσιγκτον πιέζει για υπογραφή το συντομότερο δυνατό, καθώς προσπαθεί να προλάβει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ