Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις εν αναμονή νέας σερβικής κυβέρνησης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο εκπρόσωπος της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Αλεξάντερ Ιβάνκο δήλωσε χτες ότι η αποστολή δε θα υποστηρίξει την εφαρμογή του σχεδίου Αχτισαάρι για την εφαρμογή διεθνώς εποπτευόμενης «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου, διότι το σχέδιο δε φέρει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οταν ρωτήθηκε γιατί το εφάρμοζε κατά το παρελθόν ο αποπεμφθείς διοικητής της UNMIK, Γιοακίμ Ρίκερ, ο Ιβάνκο απάντησε ότι τότε ήταν η μόνη πρόταση που υπήρχε για το διοικητικό καθεστώς της επαρχίας και ότι από την περασμένη Παρασκευή υπάρχει η πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για τροποποίηση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών...

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου να συγκαλέσουν για τις 28 Ιούνη τη συνεδρίαση δικού τους, ανεξάρτητου κοινοβουλίου στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, ο Ιβάνκο είπε πως πρόκειται για «εικονική πραγματικότητα».

Πάντως, ο νέος διοικητής της UNMIK Λαμπέρτο Ζανιέρ δήλωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του μετά και το σχηματισμό της νέας (φιλοδυτικής) σερβικής κυβέρνησης εφαρμόζοντας διπλωματία «χαμηλών τόνων» προκειμένου να αναβιώσει τις συνομιλίες ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, ώστε να βρεθούν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στη βαλκανική πολιτική της Γαλλίας όταν θα αναλάβει από την 1η Ιούλη την Προεδρία της ΕΕ. Οπως είπε, θα βοηθηθούν οι φιλοευρωενωσιακές δυνάμεις στη Σερβία και θα επιχειρηθεί η πλήρης ανάπτυξη της αστυνομικοδικαστικής αποστολής της ΕΕ (EULEX) στο Κοσσυφοπέδιο.

  • Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε χτες να στείλει το γνωστό (και από την υπόθεση των μυστικών τρομο-φυλακών της CIA στην Ευρώπη) Ελβετό βουλευτή Ντικ Μάρτι στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση αφαίρεσης και εμπορίας ζωτικών οργάνων από Σέρβους αιχμαλώτους, με δράστες στελέχη των Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ