Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Εκλογές εν μέσω επικρίσεων

ΧΑΡΑΡΕ.--

«Αισιόδοξος, σε καλή φόρμα και πεινασμένος...» δήλωσε χτες ο 84χρονος Ζιμπαμπουέζος υποψήφιος πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε λίγο μετά την προσέλευσή του στην κάλπη. Ηταν ο μοναδικός υποψήφιος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν χτες στη Ζιμπάμπουε υπό τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης και ξένων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των οκτώ πλουσιότερων χωρών («G-8»).

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής», Μόργκαν Τσβανγκιράι, που απέσυρε πριν πέντε μέρες την υποψηφιότητά του από τις εκλογές, χαρακτήρισε τη χτεσινή εκλογική διαδικασία «καθρέφτη του φόβου του λαού» και «απάτη που διοργανώθηκε από μια δικτατορία, που αναζητά απελπισμένα ένα πρόσχημα νομιμότητας».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα θέσουν ζήτημα κυρώσεων ή καταδικαστικής απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ΕΕ χαρακτήρισε τις χτεσινές εκλογές «απάτη», ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών πρότεινε ανάκληση όλων των πρεσβευτών των χωρών - μελών της ΕΕ από τη Ζιμπάμπουε. Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της «G-8» από το Κιότο της Ιαπωνίας προειδοποίησαν τον Μουγκάμπε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την εκλογή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ