Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υποδέχτηκαν το «παράρτημα» του Χάρβαρντ

Με κινητοποίηση απάντησαν ΚΚΕ και ΚΝΕ στο Ναύπλιο

Με μία φιέστα στην οποία συμμετείχαν ο πρέσβης των ΗΠΑ, οι τοπικές αρχές και ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος, εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το Κέντρο ανήκει στο διεθνές δίκτυο Ερευνητικών Κέντρων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό που απευθύνεται σε ερευνητές κάθε εθνικότητας, ενώ -όπως έχει διευκρινιστεί- δεν επιβάλλει δίδακτρα ούτε απονέμει τίτλους σπουδών. Ωστόσο η ίδια η λειτουργία του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, όπως και των υπόλοιπων πανεπιστημίων - επιχειρήσεων, κάθε άλλο παρά στη λογική της προσφοράς και διάχυσης της γνώσης κινείται. Το Χάρβαρντ, όπως και τα υπόλοιπα αμερικανικά πανεπιστήμια, λειτουργεί με την επιχειρηματική λογική, υποτάσσοντας τη νέα γνώση στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, πατεντάροντας και εμπορευματοποιώντας την. Παράλληλα, η δημιουργία του κέντρου ελληνικών σπουδών στην Ελλάδα υπακούει και στην τάση της παγκοσμιοποιημένης εκπαιδευτικής κοινότητας να απλώνει τις δραστηριότητές της ανά τον κόσμο, εξυπηρετώντας τον κοσμοπολιτισμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Τη λογική αυτή υποστήριξε χαιρετίζοντας στα εγκαίνια του Κέντρου και ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος, ο οποίος υποστήριξε το υποτιθέμενο «όραμα» της κυβέρνησης «να καταστεί η Ελλάδα κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού». Στην πραγματικότητα, ο υφυπουργός προσπάθησε να νομιμοποιήσει την κυβερνητική πολιτική στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, την πολιτική που παραδίδει τα ιδρύματα βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αξιοποιώντας το «όνομα» και το «κύρος» του Χάρβαρντ και την επιλογή του αμερικανικού ιδρύματος να στήσει εδώ το συγκεκριμένο «μαγαζί» του. Είπε ακόμα ότι «το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ναυπλίου θα διευκολύνει σημαντικά το έργο ερευνητών και αρχαιολόγων καθώς θα τους δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια πλειάδα τραπεζών δεδομένων με αρχεία, χάρτες, άρθρα και βιβλία εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα, εικονογραφίες». Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ανέλαβε τη διαφήμιση το Κέντρου, προκειμένου να του εξασφαλίσει «πελάτες».

Δυναμική κινητοποίηση

Με μια δυναμική κινητοποίηση απάντησαν νέοι και εργαζόμενοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ενάντια στην παρουσία στα εγκαίνια του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Με ένα πανό που έγραφε «Εξω οι φονιάδες των λαών - έξω οι πλασιέ των επιχειρηματιών», νέοι και εργαζόμενοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Φιλελλήνων, όπου γίνονταν τα εγκαίνια, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην παρουσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ στο Ναύπλιο, την προσπάθεια νομιμοποίησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων από την πίσω πόρτα, καθώς και την προκλητική στάση των τοπικών παραγόντων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την υποδοχή του Αμερικανού πρέσβη.

Στη συνέχεια προχώρησαν σε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα: «Εξω οι φονιάδες των λαών», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «ΠΑΣΟΚ - ΝΔ πουλάνε την Παιδεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ