Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΠΓΔΜ
Χαράζονται ... σύνορα

Τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα τα έχουν χαράξει από την αρχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ξεκίνησε τη Δευτέρα στην τοποθεσία Σερούπα του Ορους Σαρ (στα σύνορα ΠΓΔΜ, Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας), με την παρουσία εκπροσώπων της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου και αξιωματούχους της διεθνούς κοινότητας, η λεγόμενη οροθέτηση των συνόρων μεταξύ ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπεδίου, στη βάση της συμφωνίας της 23 Φλεβάρη του 2001, η οποία υπεγράφη με την πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και του σχεδίου «Αχτισάαρι». Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται να έχει λήξη η χάραξη των συνόρων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερης σημασίας, μια και βρίσκεται εκεί η μεγαλύτερη αμερικανική βάση εκτός των ΗΠΑ, η λεγόμενη Μπόντστιλ, όπου αναπτύσσονται περίπου 7.000 στρατιώτες, τα 3/4 όλων των αμερικανικών στρατευμάτων που υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο. Η βάση αυτή από την αρχή της επέμβασης στην Ενιαία Γιουγκοσλαβία σχεδιάστηκε στην είσοδο της κοιλάδας του Πρέσοβο, γιατί αυτή αποτελεί κόμβο των αγωγών πετρελαίου που εξ αρχής είχαν χαράξει οι ιμπεριαλιστές, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι, για τη μεταφορά του από τη Μαύρη Θάλασσα στο βουλγαρικό σταθμό του Μπουργκάς, και μετά μέσω της ΠΓΔΜ θα πηγαίνει στο αλβανικό λιμάνι της Αδριατικής, το Βλόρε. Από εκεί θα φορτώνεται σε τεράστια τάνκερ των 300.000 τόνων και θα μεταφέρεται στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Στο μεταξύ, στη Σερβία, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, που προήλθε από τη συμφωνία ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, σημαντικές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά το μεγάλο αριθμό (24) των υπουργών που αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα κυβέρνηση, καθώς και των τριών αντιπροέδρων, ο ένας από τους οποίους θα εκτελεί και καθήκοντα αναπληρωτή πρωθυπουργού, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, θα είναι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ιβιτσα Ντάτσιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ