Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρχισε η δίκη του ΑΚΡ

Εφοδος της αστυνομίας και συλλήψεις πρώην στρατηγών

Associated Press

Εφοδος της αστυνομίας και συλλήψεις πρώην στρατηγών
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεκίνησε χτες η εκδίκαση της προσφυγής του Γενικού Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, σχετικά με την ανάγκη ή μη απαγόρευσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με παράλληλη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων σε 71 στελέχη του, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κατηγορητήριο στηρίζεται στην εισήγηση του Α. Γιαλτσίνκαγια που υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του ΑΚΡ, τόσο σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, όσο και με άλλες αποφάσεις του, υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους οδηγώντας το στην ισλαμοποίηση. Εκ μέρους του ΑΚΡ, θα εμφανιστούν αύριο στο δικαστήριο ο υπουργός Επικρατείας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Το δικαστήριο θα αναθέσει την υπόθεση σε έναν εισηγητή που θα συντάξει την αντίστοιχη έκθεση. Ακολούθως ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς, θα ορίσει ημερομηνία έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης. Βάσει της νομοθεσίας στην Τουρκία για να απαγορευτεί η λειτουργία ενός κόμματος απαιτείται πλειοψηφία 7 εκ των 11 ψήφων των μελών του δικαστηρίου.

Συλλήψεις στρατηγών

Στο μεταξύ, χτες, για πρώτη φορά στην Τουρκία, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις στρατηγών εν αποστρατεία, στο πλαίσιο των ερευνών για την παραστρατιωτική οργάνωση Εργκενεκόν, που φερόταν ακόμα και να σχεδιάζει ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και δολοφονίες μη κεμαλιστών. Επτά άτομα συνελήφθησαν στην Αγκυρα, μεταξύ των οποίων οι στρατηγοί εν αποστρατεία Χουρσίτ Τολόν, πρώην αρχηγός της Στρατιάς Αιγαίου, και Σενέρ Ερουιγκούν, πρόεδρος του Συνδέσμου Κεμαλικής Σκέψης, ο διευθυντής της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» στην Αγκυρα, Μουσταφά Μπάλμπαϊ, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αγκυρας, Σινάν Αϊγκούν.

Σχόλια γίνονται για τη σκοπιμότητα των συλλήψεων, τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου εκδικάζεται η προσφυγή εναντίον του ΑΚΡ και των στελεχών του...

Οσον αφορά στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αλί Μπαμπατζάν, είπε ότι παρά την έναρξη της γαλλικής προεδρίας, οι διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ θα συνεχιστούν, με διαφάνεια και αξιοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ