Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο δρόμο ... η Ταινιοθήκη της Ελλάδας!

Μετατρέπουν σε ...μπαρ το διατηρητέο νεοκλασικό που τη στέγαζε

Το διατηρητέο κτίριο (Ακαδημίας και Κανάρη), που επί 35 χρόνια στεγάζει την Ταινιοθήκη
Το διατηρητέο κτίριο (Ακαδημίας και Κανάρη), που επί 35 χρόνια στεγάζει την Ταινιοθήκη
Σε ...μπαρ-ρεστοράν (!!!) θα μετατραπεί ο πρώτος όροφος και το προαύλιο του Μεγάρου Δεληγιώργη, που επί 35 χρόνια στεγάζει την - υπό έξωση - Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Το Τμήμα Αναστήλωσης Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού (σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εξουσίας») συμφώνησε με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων - που είναι ο ιδιοκτήτης του Μεγάρου - για να μετατραπεί το κτίριο σε μπαρ-ρεστοράν, με βάση την απόφαση που πήρε πριν πέντε χρόνια, για έξωση της - πολύτιμης για τη διαφύλαξη της ιστορίας και των δημιουργημάτων του Ελληνικού Κινηματογράφου - Ταινιοθήκης.

Σήμερα η Ταινιοθήκη πληρώνει μηνιαίο ενοίκιο ύψους 700.000 δρχ., αλλά το Μετοχικό Ταμείο, με το «επιχείρημα» του συμφέροντος των ασφαλισμένων του, αποβλέπει να εμπορευματοποιήσει, πολιτιστικώς άκριτα και πιθανόν κτιριακώς βλαπτικά, το διατηρητέο νεοκλασικό.

Και όλα αυτά, ενώ ακόμη η Ταινιοθήκη περιμένει τη μετακόμισή της στο Μεταξουργείο, στο κτίριο του πρώην κινηματογράφου «Λαΐς», που έχει αγοραστεί από τη διοίκηση και που αναμένει ακόμη την επισκευή του για να δεχτεί τον μεγάλο σε όγκο και ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας θησαυρό της. Θησαυρός που αποτελείται από παλιά κινηματογραφικά μηχανήματα, υλικό της «Φίνος Φιλμς», τη δωρεά της μεγάλης συλλογής της ιδρύτριας της Ταινιοθήκης, Αγλαΐας Μητροπούλου.

Η συναίνεση του ΥΠΠΟ για την εμπορευματοποίηση του διατηρητέου και η σιωπή του Δήμου Αθηναίων δε θα στερήσουν μόνο ένα σημαντικό σημείο κινηματογραφικής αναφοράς της πόλης, με επίσης ανυπολόγιστη εκπαιδευτική αξία, αλλά θα του προσδώσουν μια χρήση τελείως ξένη με την παλιά και νεότερη ιστορία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ