Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ
Κάηκε πριν ξαναγίνει δάσος...

Δεκάδες κομμουνιστές απ' όλη την Πελοπόννησο ρίχτηκαν στη μάχη της πυρόσβεσης. Ανακοίνωση της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ για τις εμπρηστικές ευθύνες του δικομματισμού

Η εμπρηστική πολιτική που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «χτύπησε» αυτή τη φορά στο Μαίναλο
Η εμπρηστική πολιτική που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «χτύπησε» αυτή τη φορά στο Μαίναλο
Πέμπτη μέρα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στο Μαίναλο, η φωτιά ήταν χτες σε ύφεση. Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονταν χτες 78 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 170 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 45 στρατιώτες, ένα ελικόπτερο και οκτώ υδροφόρες. Χαρακτηριστικό είναι πως η Πυροσβεστική απέφευγε να δώσει έλεγχό της αφού οι καπνοί «σηκώνονταν» από τα αποκαΐδια του δάσους, που η καταστροφική αντιδασική πολιτική δεν το άφησε να αναγεννηθεί. Ενα δάσος το οποίο είχε καταστραφεί ξανά το 2000.

Δεκάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις οργανώσεις Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας και Μεσσηνίας βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής και συνέβαλαν ουσιαστικά στο έργο της δασοπυρόσβεσης, ιδιαίτερα σε δύσκολα σημεία. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η ΝΕ Αρκαδίας επισημαίνει την ανάγκη να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα «που θα διεκδικήσουν τα αυτονόητα από την κεντρική εξουσία και τις τοπικές αρχές, θα περιφρουρούν τα δάση, θα ριχτούν, αν χρειαστεί, στη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών».

Για άλλη μια φορά «αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο μηχανισμός πυρόσβεσης είναι αδύναμος να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα γιατί στερείται στοιχειώδους οργάνωσης, εκπαίδευσης, προσωπικού, τεχνικών μέσων και υποδομής», τονίζει το ΚΚΕ. Επισημαίνει πως είναι απαράδεκτο η φωτιά να καίει τόσο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή που ήταν σχετικά εύκολη η πρόσβαση. Η πυρκαγιά ξέσπασε - πιθανά από πτώση κεραυνού - την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα. Η ΝΕ Αρκαδίας καταγγέλλει ότι η πυρκαγιά «εντοπίστηκε την άλλη μέρα το μεσημέρι γιατί σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Μαινάλου, λειτουργεί ένα μόνο πυροφυλάκιο στη θέση Μαδάρα και εκεί μόνο στη διάρκεια της ημέρας».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι στο αναγεννώμενο δάσος δεν είχε εκτελεστεί «καμιά εργασία αποψίλωσης και καθαρισμού των καμένων με αποτέλεσμα οι ξεροί και σάπιοι κορμοί, τα ξερόκλαδα και τα ξερά χορτάρια να αποτελούν έτοιμες εστίες για νέες πυρκαγιές. Καμία αντιπυρική ζώνη δεν άνοιξε. Κανένα μέτρο ενίσχυσης και προστασίας της φυσικής αναδάσωσης». Κι αυτό συνέβη οκτώ χρόνια μετά τη μεγάλη φωτιά του 2000 (τέσσερα με κυβέρνηση της ΝΔ και τέσσερα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ).

Στα άλλα μέτωπα

Εγκαιρα αντιμετωπίστηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χτες στην Υδρα και την Πελοπόννησο. Ειδικότερα, στις 11.30 το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην Υδρα, όπου η άμεση επέμβαση των κατοίκων του νησιού είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Μία ώρα αργότερα, στις 12.45, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Αγιο Ευθύμιο λίγα χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Αμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής και η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, έχοντας κάψει λίγα στρέμματα χαμηλής βλάστησης. Στις 12.30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Δρέπανο Ναυπλίου και στις 4 το απόγευμα στο Κάστρο Βοιωτίας που ελέγχθηκαν από την Πυροσβεστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ