Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Δύτες

Ανθρωποι που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να επιστρέψουν στη ζωή. Συμμετέχουν στο πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητας. Ενα πρόγραμμα «στεγνό», χωρίς υποκατάστατα, χωρίς την «κρατική ηρωίνη», όπως αποκαλούν τη μεθαδόνη. Είναι αποφασισμένοι να γίνουν «δύτες». Αυτό είναι το όνομα της ομάδας που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, πριν την επανένταξη. Σε ένα μικρό πίνακα είναι γραμμένα τα ονόματά τους. Τον «συναντήσαμε» σε μια επίσκεψη στην κοινότητα.

Η πρώτη ομάδα ονομάζεται «Σφουγγάρια». Δεν έχουν πολύ καιρό που ξεκίνησαν το πρόγραμμα. Πρόσφατα πήραν την απόφαση να αρχίσουν τον αγώνα τους. Ρουφάνε σα σφουγγάρια αυτά που ακούνε, θέλουν να σωθούν, ελπίζουν. Η δεύτερη και η τρίτη ομάδα έχουν το ίδιο όνομα: «Στρείδια». Είναι η περίοδος που «κλείνεσαι», συνειδητοποιείς. Το στρείδι έχει μεγάλη ευαισθησία στις αλλαγές της θερμοκρασίας και την αλμυρότητα του νερού. Είναι η φάση που γυρίζεις το βλέμμα πίσω, κοιτάς πώς ήσουν. Δε συγχωρείς τον εαυτό σου. Βλέπεις μπροστά, ο δρόμος είναι ανηφορικός.

Δε θέλεις, όμως, να παραμείνεις εκεί. Θες να προχωρήσεις, να γίνεις «κοράλλι» (τ' όνομα της επόμενης ομάδας). Τα κοράλλια είναι εντυπωσιακά. Ειδικά οι γοργονιές, τα ομορφότερα κοράλλια, έχουν πολύπλοκες διακλαδώσεις και σχηματίζουν μεγάλες βεντάλιες με τα πιο απίθανα χρώματα. Ελπίζεις. Ο αγώνας, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Τα κοράλλια χρειάζονται νερά πλούσια σε τροφή, θολά νερά, χρειάζονται ρεύματα, κρύο και βάθος. Είσαι ακόμα χαμηλά. Θέλει κι άλλο κόπο για ν' ανέβεις να δεις τον ουρανό.

Τα καταφέρνεις, μπαίνεις στην ομάδα των «δυτών». Κάθε στιγμή φοβάσαι την υποτροπή. Αλλοι σταμάτησαν, άλλοι δεν αντέχουν. Ολοι πρέπει ν' αντέξουν. Το αξίζουν. Ανοίγεις τα μάτια, βλέπεις, τελικά, τον ουρανό. Δεν είσαι, όμως, έτοιμος για τη μεγάλη βουτιά, τη βουτιά στη ζωή. Ναι, πάλι στη θάλασσα θα πέσεις, μα αυτή τη φορά θα 'σαι ζωντανός και η θάλασσα είναι όμορφη και απέραντη. Τα κύματα φοβάσαι; Τώρα είσαι δυνατός, μπορείς να σταθείς όρθιος. Σχεδιάζεις το μέλλον. Είναι δύσκολο να ξαναβουτήξεις. Αναρωτιέσαι εάν θα τα καταφέρεις αυτή τη φορά.

Είναι συγκλονιστικό, αυτοί οι άνθρωποι το 'παν ξεκάθαρα: Δώσαμε λάθος διέξοδο στα αδιέξοδά μας. Ποια ήταν αυτά; Χρησιμοποίησαν τρεις φορές τη λέξη αδικία. Την αδικία στην κοινωνία, στο σπίτι, παντού. Μίλησαν για την ευαισθησία τους που βρήκε απάντηση στη χρήση. Τώρα, λένε, λαχταράνε να τη διοχετεύσουν αλλού, ν' αντισταθούν σε ό,τι τους πνίγει. Να γίνουν δημιουργικοί, να μιλήσουν και σε άλλους, να τους πουν ότι «γίνεται».

Εγιναν δύτες. Ξέρουν, τώρα είναι τα δύσκολα. Ξανά στη ζωή, μα η ζωή δεν άλλαξε, είναι το ίδιο σκληρή. Γενικά η ζωή; Δεν υπάρχει φταίχτης; Υπάρχουν κάποιοι απέναντι που κέρδιζαν από σένα; Τους διακρίνεις; Αυτοί σου 'κλεψαν τόσα χρόνια. Αυτοί μάζεψαν τα λεφτά που 'δινες για τη χρήση. Αυτοί σε είχαν καταντήσει έτσι, αλλά εσύ τα κατάφερες. Τώρα αναπνέεις ξανά. Είσαι ένα παράδειγμα αγωνιστή. Ανθρώπους σαν κι εσένα τους τρέμουν. Ολα αλλάζουν, είσαι η ζωντανή απόδειξη. Κι αυτός ο κόσμος, που σου δημιούργησε τα αδιέξοδα, κι αυτός αλλάζει...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ