Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ισα που καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες

Προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις της κυβέρνησης για περικοπές στις δαπάνες είναι ο προϋπολογισμός της Νομαρχίας Αθηνών για το 2001, που ψήφισε προχτές κατά πλειοψηφία το νομαρχιακό συμβούλιο. Οπως ομολόγησε και η ίδια η Νομαρχιακή Αρχή, ο προϋπολογισμός «αποτελεί μια λογιστική απεικόνιση μεγεθών στενού υπηρεσιακού αντικειμένου και επομένως δεν είναι δυνατόν να προγραμματιστούν ουσιαστικές δραστηριότητες για κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική αναβάθμιση της Νομαρχίας, ώστε αυτό να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του θεσμού προς όφελος των πολιτών».

Επιβεβαιωτικό της παραπάνω θέσης - η οποία όμως δεν εξιλεώνει το νομαρχιακό συμβούλιο, που την ασπάστηκε σχεδόν μοιρολατρικά, πλην της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) - είναι πως περίπου το 90% του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού (ύψους 25 δισ. δραχμών) προβλέπεται να διατεθεί για τις λειτουργικές δαπάνες και τα προνοιακά επιδόματα και μόνο. Μένει έτσι ένα ελάχιστο ποσοστό για κοινωνική, πολιτιστική και αναπτυξιακή δράση, δηλαδή ένα απόλυτο μηδενικό, αν σκεφτεί κανείς πως η νομαρχία Αθηνών έχει δώσει βάρος στη δημιουργία κτιρίου που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της.

Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση, τόσο η νομάρχης, Ελ. Μπεσμπέα, όσο και η κ. Ζερβάκη και ο Σπ. Λυκούδης, εκ μέρους των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ομολόγησαν ότι πρόκειται για έναν πενιχρό προϋπολογισμό, ο οποίος συντάσσεται με βάση τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που αποδίδει κάθε χρόνο η κυβέρνηση στις Νομαρχίες. Ολοι δέχτηκαν την υποβάθμιση ουσιαστικά της λειτουργίας του θεσμού, που θεώρησαν πως «πρέπει» να αποδεχτούν για να λειτουργήσει έστω η Νομαρχία.

Μόνη... παραφωνία ήταν η ΝΑΣ, η οποία πρότεινε στο νομαρχιακό συμβούλιο να μη δεχτεί τη μιζέρια, αλλά να διαμορφώσει και να διεκδικήσει έναν προϋπολογισμό που να ικανοποιεί τις ανάγκες ευθύνης της Νομαρχίας. Χαρακτηριστικά ο Χαρ. Παπαμάργαρης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ υπογράμμισε: «Ο προϋπολογισμός κινείται στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις και εντολές της ΕΕ και κυβέρνησης, δηλαδή σε επιλογές μακριά από την αναγκαία ανάπτυξη, μακριά από τον άνθρωπο, το βιοπαλαιστή, τη ζωή του και τις πιεστικές ανάγκες του».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως την πρώτη ευθύνη για το ασφυκτικό πλαίσιο που καλούνται να λειτουργήσουν οι Νομαρχίες έχει η κυβέρνηση. Ωστόσο - συμπλήρωσε - δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, η Διοίκηση της Νομαρχίας και το νομαρχιακό συμβούλιο, που συνήθως ψηφίζει τον εκάστοτε προϋπολογισμό. Ουσιαστικά διεκπεραιώνει η Νομαρχία την εφαρμοζόμενη πολιτική, που είναι μίζερη, αντιλαϊκή και αντικοινωνική. «Νομίζω πως χρειάζεται να αλλάξουμε ρότα. Μόνον έτσι θα δικαιώσουμε τον αιρετό μας ρόλο», κατέληξε ο Χ. Παπαμάργαρης.

  • Πρόκληση στα λαϊκά αισθήματα χαρακτηρίζει η ΝΑΣ την ενέργεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) Κοζάνης να προσκαλέσει το διοικητή της ΝΑΤΟικής άσκησης που διεξάγεται στην περιοχή να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις τιμής του Μακεδονικού αγώνα. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Θόδωρο Κατριβάνο, ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνει πως «οι εκδηλώσεις αυτές τιμούν τον αγώνα του λαού για εθνική ανεξαρτησία, ενώ η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη χώρα μας, την καταρρακώνουν». Τονίζει επίσης ότι η ενέργεια της ΝΑ Κοζάνης βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το φιλειρηνικό ρόλο και περιεχόμενο της Αυτοδιοίκησης και παρακαλεί τον Θ. Κατριβάνο για τις απαραίτητες ενέργειες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ