Σάββατο 12 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το Διάστημα στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Παρέμβαση του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στη συνεδρίαση, την Πέμπτη, της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το φιλειρηνικό προσωπείο της ΕΕ, όπως και των κομμάτων του κεφαλαίου που τη στηρίζουν, έπεσε για ακόμη μια φορά και αποκαλύφθηκε το αληθινό πρόσωπό τους, που με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο αποκρουστικό. Με ένα απαράδεκτο, φιλοπόλεμο ψήφισμα, το οποίο υιοθέτησαν οι φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές, μαζί και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠAΣOK, εγκρίθηκε η πιο εντατική χρήση του Διαστήματος για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ!

O ευρωβουλευτής του KKE, Θανάσης Παφίλης, καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ψήφισμα αυτό και αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του KKE, επισήμανε χαρακτηριστικά:

«H χρήση του Διαστήματος είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότητα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με το Διάστημα και την ασφάλεια της ΕΕ. H έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη χρήσης του Διαστήματος για "τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των κρατών - μελών στο πλαίσιο των OHE, NATO και άλλων παρόμοιων οργανισμών"!! Καλεί στην ταχεία ανάπτυξη των προγραμμάτων EGNOS και Galileo, στην πλήρη ανάπτυξη του Δορυφορικού Κέντρου της ΕΕ, στο συντονισμό, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, των δορυφορικών συστημάτων τηλεπικοινωνιών των χωρών - μελών της ΕΕ, για σκοπούς κατασκοπίας και παρακολούθησης, ώστε να παρέχονται, όπως αναφέρει, "ανεξάρτητες, αξιόπιστες και πλήρεις πληροφορίες για την υποστήριξη των πολιτικών πρόληψης συγκρούσεων, ενεργειών διαχείρισης κρίσεων...".

»Ηδη στην κατεύθυνση αυτή, ο προϋπολογισμός της ΕΕ διαθέτει το αστρονομικό ποσό των 5,25 δισ. ευρώ, μόνο για την περίοδο 2007-2013. Το γεγονός αυτό, καθώς και η απόφαση για την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος Galileo, δείχνει ότι η ΕΕ προτίθεται να εντάξει τη χρήση του Διαστήματος στα στρατιωτικά μέσα και δυνατότητες για την προώθηση της "Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)" και της "Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ)", του μηχανισμού, δηλαδή, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεών της παντού στον πλανήτη.

Υστερα απ' αυτά, συνιστά απύθμενη υποκρισία η δήθεν έκκληση της έκθεσης για τη μη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, χαρακτηριστική απόδειξη της προκλητικής διγλωσσίας των πολιτικών εκφραστών του ιμπεριαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ