Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα χέρια των αγροτών το μέλλον των συνεταιρισμών

Ηψήφος των αγροτών στις εκλογές των συνεταιρισμών που θα γίνουν στην περίοδο Οκτώβρη - Δεκέμβρη έχει πολλαπλή σημασία, επειδή καλούνται άμεσα ή έμμεσα να πάρουν θέση σε κρίσιμα και υπαρκτά διλήμματα καθοριστικά για την επιβίωσή τους και την επιβίωση των συνεταιρισμών τους. Διλήμματα που είναι απόρροια της αντιαγροτικής και αντισυνεταιριστικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Θα επιτρέψουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στην κυβέρνηση και την ΕΕ να συνεχίσουν ανεμπόδιστα την πολιτική των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας που συρρικνώνουν τη γεωργία και το γεωργικό εισόδημα; 'Η θα αντιπαραθέσουν τη δική τους πρόταση για ανάπτυξη της γεωργίας που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες, θα στηρίζεται στους συνεταιρισμένους μικρομεσαίους αγρότες θα βελτιώνει το αγροτικό εισόδημα και θα εξασφαλίζει τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας σε μια περίοδο που τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σαν μηχανισμός εκβιασμών λαών και χωρών.

Θα δεχτούν οι μικρομεσαίοι αγρότες μοιρολατρικά το βίαιο ξεκλήρισμα που εντείνεται με την «ατζέντα 2000» για να συγκεντρωθεί η γη και η αγροτική παραγωγή σε λίγους μικροαγρότες; Ή θα προβάλλουν τη δική τους πρόταση για συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας με λαϊκούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα ασχολούνται με όλες τις φάσεις, από την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων μέχρι τη διάθεση στην κατανάλωση.

Θα εφαρμόσουν αδιαμαρτύρητα το νέο αντιδημοκρατικό και αντισυνεταιριστικό νόμο που αντικαθιστά με πλειοψηφικό την κουτσουρεμένη απλή αναλογική για να αποκλειστούν από τα όργανα διοίκησης των συνεταιρισμών όλες οι αγωνιστικές και τίμιες φωνές; Που αντιμετωπίζει προνομιακά τους μεγαλοαγρότες δίνοντάς τους μέχρι και τρεις ψήφους; Που εξαναγκάζει τους συνεταιρισμούς από ενώσεις φυσικών προσώπων να γίνουν ανώνυμες εταιρίες και να συνεργαστούν με το ιδιωτικό κεφάλαιο για να ενταθεί η εκμετάλλευση και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών; Που θεσμοθετεί την πολυδιάσπαση του συνεταιριστικού κινήματος και καταργεί ακόμα και την τυπική αυτοτέλειά του απέναντι στο κράτος με την κατάργηση των εποπτικών συμβουλίων και το δικαίωμα των δικαστηρίων και του υπουργείου Γεωργίας να διαλύουν τους συνεταιρισμούς που δεν προσαρμόζονται στο νόμο; Ή θα παλέψουν ενωμένοι για ένα παραγωγικό συνεταιριστικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών που θα λειτουργεί με διαφάνεια, δημοκρατία και αυτοτέλεια απέναντι στο κράτος, που τα μέλη του θα είναι ισότιμα. Που ο οικονομικός του και κοινωνικός του ρόλος θα αναγνωρίζεται έμπρακτα από το κράτος με δημοκρατικό και προνομιακό νομικό και θεσμικό πλαίσιο.

Θα ψηφίσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες τις δυνάμεις του δικομματισμού που μετέτρεψαν τους συνεταιρισμούς σε όργανα αποπροσανατολισμού των αγροτών και μηχανισμούς υλοποίησης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ; Ή θα ενισχύσουν μαζικά τους αγρότες που αντιστάθηκαν αγωνιστικά στις πολιτικές αυτές.

Θα επιβραβεύουν οι μικρομεσαίοι αγρότες τις πολιτικές και παραταξιακές δυνάμεις του δικομματισμού που έχουν αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάντια των συνεταιρισμών; Ή θα βάλουν τέλος στη συρρίκνωση, στη χρεοκοπία στην αντιδημοκρατική λειτουργία και στο κλείσιμο των συνεταιρισμών.

Θα επιτρέψουν με την ψήφο τους οι μικρομεσαίοι αγρότες να κυριαρχήσουν στις διοικήσεις των συνεταιρισμών, αλλά και της ΠΑΣΕΓΕΣ οι δυνάμεις του δικομματισμού που είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για τον πεμπτοφαλαγγίτικο ρόλο που έπαιξε η Διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ στις αγροτικές κινητοποιήσεις; Ή θα συμβάλλουν για να μπει τέλος στον κατήφορο και στην ανυποληψία της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης και να γίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ οργανωτής και καθοδηγητής των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Πριν ψηφίσουν όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν υποχρέωση να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και στα δολώματα του δικομματισμού και να θυμηθούν:

Το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία της παράταξής του στη δεκαετία του 1980 χρησιμοποίησαν τους συνεταιρισμούς για να αποπροσανατολίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες και να εξωραΐσουν την ΕΟΚ και την ΚΑΠ, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στη χρεοκοπία όλους σχεδόν τους συνεταιρισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τις ηγεσίες των παρατάξεών τους στη δεκαετία του 1990 εκμεταλλεύτηκαν τα χρέη, που προκάλεσαν με τις πολιτικές τους στους συνεταιρισμούς, για να επιβάλουν με την ΑΤΕ επαχθείς όρους ρύθμισης αυτών των χρεών και για να συρρικνώσουν και να κλείσουν τις περισσότερες και σημαντικότερες συνεταιριστικές οργανώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μαζί με τις ηγεσίες των συνεταιριστικών τους παρατάξεων κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεπουλήσουν τα πιο κερδοφόρα αντικείμενα των συνεταιριστικών οργανώσεων στο ανταγωνιστικό στους συνεταιρισμούς ιδιωτικό κεφάλαιο.

Οι εκλογές αυτές, παρά τα αντιδημοκρατικά εμπόδια του νέου νόμου, δίνουν την ευκαιρία στους μικρομεσαίους αγρότες να διαμορφώσουν μια διαφορετική κατάσταση στο συνεταιριστικό κίνημα.

Να συσπειρωθούν σε ένα αγωνιστικό πόλο με πυρήνα τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, τους αγρότες που πρωτοστάτησαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις τα μέλη και τα στελέχη της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας με στόχο να αντισταθούν στις πολιτικές που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, που συρρικνώνουν, κλείνουν και προσανατολίζουν το συνεταιριστικό κίνημα ώστε να παίζει καλύτερα το ρόλο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Να προβάλλουν τη δική τους άποψη για τους συνεταιρισμούς και την ανάπτυξη της γεωργίας. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στις διοικήσεις των συνεταιρισμών για να παίζουν τον πραγματικό τους ρόλο σαν οικονομικές οργανώσεις, αλλά και σαν όργανα πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς.


Του
Βαγγέλη ΜΠΟΥΤΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ