Κυριακή 20 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανάγκη η ενίσχυση των συνεπών επαναστατικών δυνάμεων

Με δυσκολίες προχωράει στη Βενεζουέλα η λεγόμενη Πατριωτική Συμμαχία, που έχει συγκροτηθεί από το ΚΚ Βενεζουέλας, το κόμμα «Πατρίδα για όλους», τη «Λαϊκή Ενότητα», το «Εκλογικό Κίνημα Λαού» και το «Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας» - το κόμμα του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες Φρίας. Το σχήμα αυτό, των δυνάμεων που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία, δηλαδή τη διαδικασία αλλαγών οι οποίες έχουν βελτιώσει την κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα, συγκροτήθηκε ουσιαστικά μετά την πρώτη ήττα του μπολιβαριανού μπλοκ στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές το Δεκέμβρη του 2007. Ηταν πρόταση του ίδιου του Τσάβες αλλά είναι γεγονός ότι, όπως αναφέρουν οι άλλες δυνάμεις, στις πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει, το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έστειλε εκπρόσωπό του. Και παρά το γεγονός ότι ακολουθούν το Νοέμβρη οι εκλογές για κυβερνήτες και δημάρχους, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα, η Συμμαχία χωλαίνει την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση, που έχει τις πλάτες της οικονομικής ολιγαρχίας και των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, δείχνει σημαντικά σημάδια συσπείρωσης, αξιοποιώντας και αρνητικές πλευρές και αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού.

Οπως σημειώνουν οι δυνάμεις της Συμμαχίας «χωρίς ενότητα δεν πρόκειται να υπάρξει νίκη για τις λαϊκές δυνάμεις»!

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, κάλεσε τον πρόεδρο Τσάβες, που το κόμμα του και όλες οι δυνάμεις αναγνωρίζουν ως ηγέτη της διαδικασίας, να κάνει πράξη την κοινή πορεία και τόνισε ότι «παράγοντες του ΕΣΚ πρέπει να σταματήσουν να βάζουν εμπόδια και να θεωρούν ότι η ενότητα είναι μόνο στο να στηριχτούν οι υποψήφιοί της. Αυτό δεν είναι ενότητα, είναι υποταγή», τόνισε.

Με συνέπεια στην πάλη για το σοσιαλισμό

Σε πρόσφατη εξάλλου συνεδρίασή της η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας καθόρισε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μπροστά στη μάχη των εκλογών του Νοέμβρη. Αυτή θα είναι η συμβολή στη δημιουργία συσχετισμού δύναμης υπέρ των επαναστατικών αλλαγών που απαιτούνται στην αντιιμπεριαλιστική πάλη για την προοπτική του σοσιαλισμού.

Θεωρεί ότι η ενότητα των πιο επαναστατικών δυνάμεων της διαδικασίας είναι ένα καθήκον προς κατάκτηση, που συναντά δυσκολίες που έχουν σχέση με τη διαφορετική οπτική και στρατηγική που αναπτύσσουν οι διάφοροι παράγοντες της διαδικασίας. Γι' αυτό επισημαίνει ότι είναι θέμα προτεραιότητας να συνεχίσουν τη δουλειά για την ενότητα, όχι μόνο σε εκλογικό επίπεδο, αλλά στη βάση της στρατηγικής και της προοπτικής.

Εξετάζοντας τις θέσεις που υπάρχουν μέσα στη Συμμαχία, η Ολομέλεια σημειώνει με έμφαση ότι υπάρχουν δυνάμεις που προέρχονται από τη μη μονοπωλιακή αστική τάξη - περιλαμβανομένων και αυτών που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, αλλά παίρνουν αντιιμπεριαλιστικές θέσεις - μέχρι επαναστατικές δυνάμεις που παλεύουν για την πορεία προς τα μπρος, ως το σοσιαλισμό.

Οπως τονίζεται, το ΚΚ Βενεζουέλας είναι πεπεισμένο ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα με ιδεολογικοπολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα και θα οξυνθεί η αντιπαράθεση συμφερόντων που υπάρχουν στα κοινωνικά στρώματα της βενεζουελάνικης κοινωνίας. Αυτές οι αντιθέσεις θα βρουν έκφραση και στο εσωτερικό της Πατριωτικής Συμμαχίας και το κόμμα πιστεύει ότι διατηρώντας την προσπάθεια για την πιο πλατιά ενότητα, πρέπει ταυτόχρονα να δυναμώνει και να αναπτύσσεται η στρατηγική ενότητα των λαϊκών επαναστατικών δυνάμεων. Για το κόμμα, επίσης, ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες, συνεχίζει να είναι ένας βασικός παράγοντας της διαδικασίας που ζει η Βενεζουέλα, αλλά για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και να εμβαθύνει στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού, απαιτείται να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη ενός εργαλείου για τη συλλογική επαναστατική διεύθυνση και το ανέβασμα της λαϊκής συνείδησης και του ιστορικού ρόλου που πρέπει να παίξει η ηγέτιδα δύναμη, η εργατική τάξη. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει το ΚΚ Βενεζουέλας, στην προσπάθεια αλλαγής του συσχετισμού σε όφελος των συνεπών επαναστατικών δυνάμεων της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, για να ανοίξει η σοσιαλιστική προοπτική.


Δ.ΚΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ