Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αυξάνονται τα ανοίκιαστα καταστήματα

Αυξάνονται τα αδιάθετα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, σημάδι των οικονομικών πιέσεων που δέχονται οι έμποροι από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική που - εκτός των άλλων - βελτιώνει διαρκώς τους όρους λειτουργίας των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων σε βάρος των μικρότερων εμπόρων και με την προώθηση της δημιουργίας μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Αποκαλυπτικά από αυτή την άποψη είναι και τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αγοράς για το Εμπόριο και την Ιδιοκτησία (στο οποίο συμμετέχουν ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας και η Ενωση Ιδιοκτητών Ελλάδας), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία οι διαθέσιμοι εμπορικοί χώροι (σ.σ. δηλαδή τα ανοίκιαστα καταστήματα) ανήλθαν τον Ιούνη του 2008 στο 15,1% από 13,4% που ήταν τον Ιούνη του 2007. Η διαθεσιμότητα αυξήθηκε και στο κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς, Αιόλου, Ερμού, Πανεπιστημίου και Σταδίου), που σημαίνει περισσότερα άδεια καταστήματα. Εκτεταμένη είναι και η αλλαγή της χρήσης, αφού πολλά ακίνητα ζητούνται πλέον από επιχειρήσεις εστίασης ή αλλάζουν σε κατοικίες.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας επισημαίνει ότι ο οξύς ανταγωνισμός από τα πολυκαταστήματα έχει μερίδιο ευθύνης γι' αυτή την κατάσταση, ενώ σχεδιάζονται οργανωμένοι εμπορικοί χώροι συνολικού εμβαδού 580.000 τ.μ. στην Αττική! Παρ' όλα αυτά, για άλλη μια φορά επικρίθηκαν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες δήθεν εμποδίζουν την ομαλή εμπορική κίνηση στους δρόμους της Αθήνας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Π. Καρέλας άφησε - και πάλι - ανοιχτό το θέμα της κυριακάτικης αργίας. Ετσι στις ενστάσεις που διατύπωσε για τις θέσεις του ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα), που ζητά λειτουργία όλες τις Κυριακές, ο πρόεδρος του ΕΣΑ μίλησε για προϋποθέσεις και έρευνα πριν αποφασιστεί οτιδήποτε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ