Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΡΟΔΟΣ
Θα κάψει και τη θάλασσα!

Ο κάκιστος συντονισμός έχει σαν αποτέλεσμα η φωτιά να μην μπορεί να ελεγχθεί. Οι πυροσβέστες που έχουν ριχτεί στις φλόγες επιχειρούσαν χωρίς νερό και φαγητό επί 24 ώρες!

Η φωτιά πλησιάζει τα χωριά

ICON

Η φωτιά πλησιάζει τα χωριά
Για 4η μέρα συνεχιζόταν και χτες ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο, έχοντας κάψει πάνω από 50.000 στρέμματα δάσους, απειλώντας ακόμη και σπίτια. Τα προβλήματα συντονισμού στην πυρόσβεση - όπως καταγγέλλει και η Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ) Δωδεκανήσου του ΚΚΕ - παραμένουν άλυτα και οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να αποτρέψουν τα χειρότερα όπως μπορούν.

Συγκεκριμένα, χτες σε εξέλιξη βρίσκονταν τέσσερα μέτωπα στο νησί. Το ένα στην περιοχή του χωριού Ασκληπειός, με κατεύθυνση προς το Κιοτάρι. Το δεύτερο στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Προφίλια, το τρίτο στο δάσος του Ιγκου και το τέταρτο και πιο μεγάλο γύρω από το χωριό Λάερμα, όπου κάηκε ένα σπίτι. Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Λάερμα, αλλά αντιμετωπίστηκε προτού μπει στα σπίτια, ενώ κινδύνευσε και το χωριό Λάρδος. Σκληρή μάχη έδιναν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα, τέσσερα ελληνικά κι ένα ιταλικό Καναντέρ, ενώ μεταφέρθηκαν στο νησί και άλλες ενισχύσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή Γεννάδη εκκενώθηκαν τρία ξενοδοχεία για προληπτικούς λόγους.

Οπως ανέφεραν πυροσβέστες στη βουλευτή του ΚΚΕ, Λίλα Καφαντάρη, που βρέθηκε από προχτές, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΝΕ Δωδεκανήσου, στο μέτωπο της φωτιάς στη Λάερμα, ο συντονισμός παραμένει ανεπαρκής, ενώ η πρόληψη είναι μηδενική, με τα δάση να είναι ακαθάριστα και δύσκολο να σβηστούν. Σε συζήτηση δε που είχε με άνδρες της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη, η βουλευτής πληροφορήθηκε ότι 300 μερίδες φαγητού που ήταν να φτάσουν στους πυροσβέστες, από κακό συντονισμό, δεν έφτασαν ποτέ. Σε πολλές δε περιπτώσεις, όπως κατήγγειλαν, έχουν κληθεί να επιχειρούν χωρίς νερό και φαγητό για 24 ώρες. Πολλοί δε απ' αυτούς είναι συμβασιούχοι. Οπως συμβασιούχοι ήταν και εννέα πυροσβέστες που κάηκαν στις περσινές φωτιές...

Σε απόγνωση και οι πυροσβέστες

ICON

Σε απόγνωση και οι πυροσβέστες
Ο δε κόσμος, όπως μας εξήγησε η Λ. Καφαντάρη, είναι αγανακτισμένος, ενώ όλοι φοβούνται πως η φωτιά θα σταματήσει πια όταν φτάσει στη θάλασσα, έχοντας καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο ΓΓ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος, αφού εξήρε τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων κατήγγειλε δύο περιστατικά εμπρησμού. Κατήγγειλε, συγκεκριμένα, ότι χτες το μεσημέρι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε άλλο σημείο του νησιού, στον δήμο Καμείρου και το βράδυ της ίδιας μέρας άγνωστοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Προφίλια στη Νότια Ρόδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ