Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την καύση

Ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του Κόμματος

Το κατηγορηματικό «Οχι» σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης τομέων της διαχείρισης απορριμμάτων και στην επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον καύση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην πρόσφατη κυβερνητική επιτροπή, με τις οποίες άνοιξε ο δρόμος για την παράδοση του τομέα σε επιχειρηματίες, αλλά και για την υλοποίηση της μεθόδου της καρκινογόνας καύσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική και σε όλη τη χώρα οφείλεται σε συγκεκριμένες πολιτικές των κομμάτων της αστικής διακυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - που συχνά στηρίχτηκαν και από τον ΣΥΝ. Δεν οφείλονται στην έλλειψη επιστημονικής γνώσης και τεχνικών εργαλείων. Το Θριάσιο Πεδίο έγινε χώρος συγκέντρωσης του συνόλου σχεδόν των στερεών αποβλήτων της Αττικής, δεν προωθήθηκε ανάλογα η μέθοδος της ανακύκλωσης, παραδόθηκε η διαχείριση των απορριμμάτων στο κεφάλαιο μέσω των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το δρόμο, με το πρόσχημα των "νέων τεχνολογιών" ακόμη και στη χρησιμοποίηση της, καταστροφικής για το περιβάλλον και την υγεία, μεθόδου καύσης.

Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνει ότι:

1. Αντιτίθεται αποφασιστικά σε κάθε μορφή ιδιωτικοποιήσεων, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης.

2. Τοποθετείται σταθερά ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνα καύση των απορριμμάτων με τις όποιες παραλλαγές της. Υποστηρίζει την εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, ορθολογικής συλλογής και μεταφοράς τους με σταθμούς μεταφόρτωσης, μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, της ασφαλούς τελικής διάθεσής τους.

3. Καταδικάζει την καθυστέρηση της αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών, που οδηγεί σε πρόχειρες και εμβαλωματικές λύσεις καταστροφικές για το περιβάλλον.

4. Παλεύει για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικότερα για την Αττική παλεύει για:

1. Αμεση έναρξη της διαδικασίας για την οριστική παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων και την απορρύπανση της ευρύτερης περιοχής.

2. Δίκαιη και χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασιών και τελικής διάθεσης, χωρίς να αποκλείονται και χώροι εκτός Αττικής.

3. Κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και σταθμών μεταφόρτωσης, ταυτόχρονα με τους ΧΥΤΑ.

4. Περιορισμό των αντισταθμιστικών τελών στο αρχικό τους ύψος, του 1,5% των τακτικών εσόδων των ΟΤΑ. Κάλυψη των δαπανών για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση και των ανταποδοτικών τελών που αποτελούν μια δεύτερη πρόσθετη φορολογία του λαού.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα θα οξύνεται όσο δε λύνεται προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων το ζήτημα ιδιοκτησίας και χρήσεων γης.

Ο μόνος δρόμος για την προώθηση φιλολαϊκών λύσεων, είναι η ανυποχώρητη πάλη του λαού, που συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, και οδηγεί αντικειμενικά σε σύγκρουση με τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα. Οδηγεί στην ανάγκη δράσης για αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο επίπεδο εξουσίας. Για λύσεις ουσιαστικές, φιλολαϊκές και μακρόπνοες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση στη Βουλή για τη διαχείριση των απορριμμάτων (2012-10-02 00:00:00.0)
Ανακοίνωση με αφορμή την καταστολή στην Κερατέα (2011-03-31 00:00:00.0)
Παραδίδουν στο κεφάλαιο τη διαχείριση των σκουπιδιών (2010-12-28 00:00:00.0)
Προτάσεις φιλολαϊκής διεξόδου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (2010-10-02 00:00:00.0)
Αγώνας για σωστή διαχείριση απορριμμάτων (2008-06-14 00:00:00.0)
Μαθήματα ...καύσης (2008-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ