Τετάρτη 30 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ
Δικαίωμα οπλοφορίας και επέμβασης σε απεργίες

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, γνωστών και ως σεκιούριτι. Με αυτό αυξάνεται ο κύκλος των δραστηριοτήτων αυτών των εταιρειών, διευρύνεται το δικαίωμα οπλοφορίας και οι κατασταλτικές εξουσίες τους, ενώ παραμένουν και αυξάνουν οι δίαυλοι διαπλοκής και σύμφυσής τους με τα Σώματα Ασφάλειας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά υπογράμμισε πως με βάση το νομοσχέδιο οι εταιρείες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν ακόμα και σε απεργίες ή καταλήψεις εργασιακών χώρων, αφού στο άρθρο 4 εξαφανίστηκε η υποχρέωση σεβασμού και των συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών. «Τι θα συμβεί - τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ - αν μια απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική από τα δικαστήρια, όπως συμβαίνει συχνά; Τότε κάθε απείθεια του εργαζόμενου μπορεί να ονομαστεί ως εγκληματική ενέργεια και τότε οι ιδιώτες θα μπορούν να καταστέλλουν τους απεργούς. Συνεπώς, οι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να επέμβουν σε απεργίες όταν οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται συλλογικά».

Επιπλέον, σημείωσε ότι είναι αντισυνταγματικό να παρέχονται υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας από ιδιωτικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 1.000 εταιρείες. Ο ετήσιος τζίρος τους κυμαίνεται από 100 έως 300 εκατομμύρια ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι χρηματαποστολές.

Η Ε. Μελά συμπλήρωσε ότι διευρύνονται οι τομείς που επιτρέπεται να οπλοφορούν οι σεκιουριτάδες, ενώ δεν απαγορεύεται στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας να εργάζεται σε τέτοιες εταιρείες. Απλά θα συνιστά επιβαρυντική περίπτωση στον τομέα των κυρώσεων. Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση που νομιμοποιεί την ίδρυση εταιρειών σεκιούριτι από συζύγους ή συγγενείς μέχρι β΄ βαθμού εν ενεργεία αστυνομικών. Πριν λίγο καιρό είχε προκύψει σοβαρό θέμα από σχετικές καταγγελίες της ΠΟΑΣΥ ότι σύζυγος εν ενεργεία αστυνομικού διατηρούσε εταιρεία σεκιούριτι. Αυτές οι ρυθμίσεις, κατά τη βουλευτή του ΚΚΕ, ανοίγουν περισσότερο τη διαπλοκή Αστυνομίας και εταιρειών σεκιούριτι.

Επιχειρώντας να υποστηρίξει το νομοθέτημα, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι «μπαίνει τάξη σε μια κατηγορία κρίσιμων για το κοινωνικό σύνολο επιχειρήσεων οι οποίες θα ασχολούνται επικουρικά με τον τομέα της ασφάλειας». Ανέφερε ότι «αυστηροποιούνται και εξορθολογίζονται οι όροι παροχής άδειας», ενώ καθορίζονται αυστηροί όροι «για τη χορήγηση αδειών οπλοφορίας και οπλοκατοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ