Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκα στις ιχθυόσκαλες

Πανελλαδικές διαστάσεις παίρνει ο αγώνας των ψαράδων μέσης αλιείας, μπρος στη συνεχιζόμενη πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης.

Με μπλόκα στις ιχθυόσκαλες απαντούν σε πρώτη φάση οι ψαράδες μέσης αλιείας στη συνεχιζόμενη πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης, τόσο στο θέμα του πετρελαίου όσο και σε άλλα ζωτικά αιτήματα του κλάδου. Από την προχτές Κυριακή έχουν αποκλειστεί οι ιχθυόσκαλες στο Κερατσίνι, στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, στην Πάτρα, στη Χαλκίδα, στη Χίο και αλλού, ενώ αντίστοιχα δεμένες στα λιμάνια παραμένουν οι μηχανότρατες.

Χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία των ψαράδων μέσης αλιείας, συναντήθηκε με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, από τον οποίο έλαβε την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα του πετρελαίου, σε διυπουργική σύσκεψη που γίνεται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός Γεωργίας: «Μετά τη σύσκεψη αυτή θα ανακοινώσουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε, ειδικά αυτή την περίοδο που πραγματικά οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλές». Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των ψαράδων δήλωσαν πως ο αποκλεισμός των ιχθυοσκαλών θα συνεχιστεί και θα περιμένουν μέχρι σήμερα να δουν τι θα ανακοινωθεί από τη διυπουργική σύσκεψη. Στην περίπτωση που δε δοθεί ικανοποιητική απάντηση ο αγώνας θα κλιμακωθεί με αποκλεισμό λιμανιών.

Η ουσία πάντως είναι ότι οι ψαράδες από συναντήσεις και υποσχέσεις έχουν χορτάσει. Ομως τα προβλήματά τους εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Η κατάσταση αυτή οδήγησε προχτές το μεσημέρι πολλές δεκάδες αλιέων και αλιεργατών στον εκ νέου αποκλεισμό της ιχθυόσκαλας στο Κερατσίνι. Με την έναρξη της κινητοποίησης αλιείς και αλιεργάτες συγκεντρώθηκαν μαζικά στην ιχθυόσκαλα, ενώ καθόρισαν και τις ομάδες περιφρούρησης της κινητοποίησης όλο το 24ωρο. Η αγανάκτηση και ο εμπαιγμός που δέχονται οι αλιείς από την κυβέρνηση αποτυπωνόταν σε αναρτημένο πανό που έγραφε: «Πέντε χρόνια υποσχέσεις, φτάνει πια». Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Ν. Μπουναφάτσος, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για μείωση της τιμής του πετρελαίου, για λύση του ασφαλιστικού προβλήματος, καθώς και να υπάρχει έλεγχος στις αθρόες εισαγωγές, τότε σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους αλιείς της χώρας θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό των λιμανιών.

Με την έναρξη της κινητοποίησης, στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Γιώργος Τούσσας, καθώς και ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Γ. Τούσσας δήλωσε τη συμπαράσταση των μηχανικών στον αγώνα τους, τονίζοντας ότι έχουν δύναμη στα χέρια τους να επιβάλουν λύσεις, απαιτείται ωστόσο ο συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική. Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους εξέφρασε και ο Β. Ξένος.

Στο μεταξύ χτες το πρωί αντιπροσωπεία της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) Κερατσινίου, με επικεφαλής την Ελένη Παπαδοπούλου, επισκέφτηκε τους απεργούς της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου. Σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο του συλλόγου τους, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή τους στα δίκαια αιτήματά τους. Η αντιπροσωπεία τόνισε πως το θέμα της αύξησης του πετρελαίου δεν αφορά μόνο κάποιους επαγγελματίες, αλλά το σύνολο του λαού που θα πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια σ' αυτή την κυβερνητική πολιτική. Στη συνάντηση συμμετείχαν και αντιπροσωπείες αλιέων από διάφορες πόλεις της χώρας που ήρθαν για να συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας και να συντονίσουν τον αγώνα τους. Η αντιπροσωπεία της ΔΑΣ δεσμεύτηκε πως θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ζητήσει τη συμπαράσταση όλων των δημοτικών παρατάξεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιγύπτιος ψαράς: «Ηθελαν να σκοτώσουν» (2023-04-27 00:00:00.0)
Αναγκαία η τήρηση απομαγνητοφωνημένων πρακτικών (2015-07-17 00:00:00.0)
Σημαντικές ζημιές από το πλαγκτόν (2004-08-27 00:00:00.0)
Μια (η)μερίδα... δούλεμα (2003-11-20 00:00:00.0)
Προς αποκλεισμό λιμανιών (2000-10-04 00:00:00.0)
Επιμένουν οι παράκτιοι ψαράδες (1997-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ