Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ - διάλυση

Παραίτηση και αγωγή του ΔΣ της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής κατά του υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος «νίπτει τα χείρας» του!

Η παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου (Ιωάννης Παπαδάκης, Μένης Κουμανταρέας, Ανταίος Χρυσοστομίδης) της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) που ίδρυσε ο Σταύρος Ξαρχάκος και η αγωγή τους κατά του υπουργού Πολιτισμού συνθέτουν την τελευταία πράξη του «προαναγγελθέντος θανάτου» της ορχήστρας, που αναστέλλει τη λειτουργία της.

Σε επιστολή ο πρόεδρος Ιωάννης Παπαδάκης ρίχνει στον υπουργό Πολιτισμού την ευθύνη για το οικονομικό αδιέξοδο της ορχήστρας. «Αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτή την απόφαση διότι, με τις πράξεις και τις ενέργειές σας, εσείς ο ίδιος έχετε καταργήσει προ πολλού την ορχήστρα και το διοικητικό της συμβούλιο. Τη θανατική της ποινή υπογράψατε με την απόφασή σας να μη δώσετε στην ορχήστρα το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ που ο υπουργός Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης είχε διαθέσει ειδικά για την ΚΟΕΜ, έπειτα από προσωπικό διάβημα του κ. Ξαρχάκου». Οσον αφορά στη δήλωση του Μ. Λιάπη ότι αδυνατεί να πληρώσει «χρέη τόσων ετών», στην επιστολή τονίζεται: «Τα χρέη τόσων ετών είναι τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπουργίας του κ. Βουλγαράκη και της δικής σας υπουργίας. Αν το υπουργείο είχε διαθέσει τα ποσά που το ίδιο είχε αποφασίσει και υπογράψει για τη λειτουργία της ΚΟΕΜ, σήμερα όχι μόνο δε θα είχε χρέη, αλλά θα είχε και πλεόνασμα».

Η ορχήστρα (ιδρύθηκε το 1994), σύμφωνα με τριετή προγραμματική σύμβαση του ΥΠΠΟ (12/7/2005), θα χρηματοδοτούνταν με 1.760.000 ευρώ ετησίως. Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Μετά την παραίτηση των μελών του ΔΣ της ΚΟΕΜ, ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε να διενεργηθεί άμεσα ο προβλεπόμενος διαχειριστικός έλεγχος και ανακοίνωσε ότι: «Το ΔΣ της ΚΟΕΜ γνωρίζει εγκαίρως το συνολικό ποσό που θα λάβει το τρέχον έτος, όπως όλες οι ορχήστρες που επιχορηγούνται από το ΥΠΠΟ, παρότι έχει λήξει η σχετική προγραμματική σύμβαση από το 2007. Το ποσό της επιχορήγησης που έχει προβλεφτεί ανέρχεται σε 650.000 ευρώ και είναι αντίστοιχο με το περυσινό και μεγαλύτερο από του 2006. Ολες οι επιχορηγούμενες ορχήστρες περιόρισαν τις δαπάνες τους, με βάση τα οικονομικά δεδομένα του ΥΠΠΟ, με εξαίρεση την ΚΟΕΜ». Ετσι ο υπουργός ένιψε τας χείρας του!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ