Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Ψάχνουν νέα βάση οι ΗΠΑ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΙΤΟ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν και επισήμως τη διαδικασία ανεύρεσης νέας βάσης στη Νότια Αμερική μετά την επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ ότι η συμφωνία χρήσης της βάσης της Μάντα λήγει το Νοέμβρη του 2009 και δεν πρόκειται να ανανεωθεί, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κολομβία, Γουίλιαμ Μπράουνφιλντ, σύμφωνα με τον «Τελεσούρ».

«Βρισκόμαστε σε επαφές με πολλές κυβερνήσεις της περιοχής, αναζητώντας την καλύτερη λύση για τη μεταφορά της», δήλωσε ο Μπράουνφιλντ, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών είναι φυσικά και η Κολομβία. Πάντως των δηλώσεων Μπράουνφιλντ προηγήθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ, που, απαντώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποδέχεται την απόφαση του Κορέα, αλλά επισήμανε ότι η απουσία της βάσης θα δημιουργήσει ένα «σημαντικό κενό»...

Πρόκειται για τις πρώτες αντιδράσεις των ΗΠΑ μετά την επίσημη διπλωματική ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης του Εκουαδόρ ότι οι δυνάμεις τους πρέπει να εγκαταλείψουν τη βάση που διατηρούν στο έδαφος της χώρας στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους στην περιοχή για την «καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών», όταν λήξει η συμφωνία χρήσης της το Νοέμβρη του 2009, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτή η επίσημη κίνηση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ αποτελεί την εκπλήρωση μιας από τις βασικές προεκλογικές, αλλά και μετεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Ραφαέλ Κορέα. Ερχεται μάλιστα σε μία στιγμή που έχει εγκριθεί από τη Συντακτική Συνέλευση το νέο σύνταγμα που απαγορεύει ρητά την παρουσία ξένων βάσεων στο έδαφος της χώρας και επίκειται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης ή μη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ