Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παζάρια και προπαγάνδα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ασφάλεια συνεχώς βελτιώνεται στο Ιράκ, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ου. Μπους, τονίζοντας ταυτόχρονα την ικανότητα της ιρακινής κυβέρνησης και των ιρακινών αρχών ασφαλείας να ελέγχουν τη χώρα και να περιορίζουν «τους τρομοκράτες, που είναι πια κοντά στην ήττα». Οι δηλώσεις έγιναν πολύ νωρίς το πρωί χτες, γεγονός μάλλον ασυνήθιστο, όπως σημειώνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», για να συμπληρώσουν ότι παρ' όλα αυτά εμπεριέχουν σαφή ένδειξη ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του αριθμού των κατοχικών δυνάμεων.

Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι η «άτυπη» προθεσμία της 31ης Ιούλη για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το καθεστώς παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων έληγε, ο Μπους δεν ανέφερε τίποτα για το εάν τελικά η συμφωνία επιτεύχτηκε, παρά μόνο ότι «σημειώνεται πρόοδος».

Βέβαια, τίποτα δεν έχει αλλάξει, τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα παραμένουν, παρά το γεγονός ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη και της μάλλον βέβαιης αλλαγής του ενοίκου του Λευκού Οίκου πολλά είναι ρευστά ως προς τα ιμπεριαλιστικά πολεμικά μέτωπα. Σε αυτή τη ρευστότητα ή καλύτερα στη μερική αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής συμβάλλουν και δημοσιεύματα, όπως της «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι «ο ηγέτης της "Αλ Κάιντα" στο Ιράκ και συνεργάτες του εγκατέλειψαν πρόσφατα το Ιράκ και μετέβησαν στο Αφγανιστάν», η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενα μέλη της οργάνωσης, στελέχη του ιρακινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας από τη Βαγδάτη αναφέρεται πως υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η «Αλ Κάιντα» «μεταφέρει» τα νέα μέλη της από το Ιράκ στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με αναλυτή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, πλέον ο αριθμός των ξένων μαχητών που εισέρχονται στο Ιράκ έχει μειωθεί στους περίπου 20 το μήνα, έναντι 50 νωρίτερα φέτος και 110 το καλοκαίρι του 2007, και «οι μαχητές της "Αλ Κάιντα" έχουν υποστεί πλήγματα», ενώ αντίθετα εκτιμάται πως σημειώνουν νίκες στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ