Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νέα σύγκρουση πλοίων

Νέα σύγκρουση πλοίων έγινε μέσα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά μέσα σε διάστημα πέντε ημερών! Μετά τη σύγκρουση των κρουαζιερόπλοιων «ZENITH» και «AEGEAN PERL», χτες λίγο πριν τις 6 μ.μ. το κρουαζιερόπλοιο «ΚΡΥΣΤΑΛ» της εταιρείας ΛΟΥΗΣ, κατά τη διάρκεια χειρισμών απόπλου, έπεσε πάνω στην πλώρη του πρυμνοδετημένου ακτοπλοϊκού πλοίου «ΛΙΣΣΟΣ», στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία επιβίβασης!

Το κρουαζιερόπλοιο με 955 επιβάτες και 400 ναυτεργάτες πλήρωμα, είχε ξεκινήσει για να βγει από τη λιμενολεκάνη, χωρίς τη βοήθεια πλοηγού ή ρυμουλκού και αυτό διότι, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν είναι υποχρεωτικό για πλοία με ελληνική σημαία όπως το «ΚΡΥΣΤΑΛ»! Το αν ένα πλοίο τέτοιου μεγέθους θα αποπλεύσει ή καταπλεύσει ρυμουλκούμενο και με τη βοήθεια ρυμουλκού, κάτι που απαιτούν οι κανόνες ναυσιπλοΐας, έχει πλέον αφεθεί στην ευθύνη του πλοιάρχου. Πρόκειται για ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση προς τους εφοπλιστές για μεγαλύτερα κέρδη και σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής και της ναυσιπλοΐας. Ετσι, ο πλοίαρχος, αν έχει σχετική εντολή από τον εφοπλιστή, δεν μπορεί να ζητήσει πλοηγό ή ρυμουλκό, γιατί θα απολυθεί την ίδια στιγμή, ενώ σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος, όπως το χτεσινό, είναι αυτός που θα πληρώσει τη «νύφη».

Το πλοίο «ΚΡΥΣΤΑΛ» έχει πάρει πιστοποιητικά ασφαλείας από τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, παρά το γεγονός ότι έχει σοβαρότατα προβλήματα με τα σωστικά του μέσα. Αυτό έχει καταγγελθεί κατ' επανάληψη από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καθώς οι βάρκες του κατά παγκόσμια πρωτοτυπία εξέχουν από το πλοίο! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από την πρόσκρουση να τσακιστούν οι ταχύπλοοι λέμβοι περισυλλογής ναυαγών, αφού όπως και οι υπόλοιπες βάρκες κρέμονται έξω από το πλοίο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ