Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αντιπαλέψουμε αποφασιστικά τα σχέδια για τον ΟΣΕ

Με τους εργαζόμενους στο κεντρικό κατάστημα της Καρόλου συζήτησε χτες κλιμάκιο της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Εύα Μελά, βουλευτή του Κόμματος

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο κτίριο της Καρόλου
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο κτίριο της Καρόλου
Με τους εργαζόμενους του ΟΣΕ βρέθηκαν για μια ακόμη φορά χτες οι κομμουνιστές της Αθήνας, δίνοντας μια πρώτη και άμεση απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια που προχτές ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Οργανισμό. Κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Εύα Μελά, βουλευτή του Κόμματος, εξόρμησε το πρωί στο κεντρικό κατάστημα της Καρόλου και μετέφερε την ξεκάθαρη και διαχρονική θέση του Κόμματος: Οι εξελίξεις στον ΟΣΕ είναι γέννημα - θρέμμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης των υπηρεσιών, όπως επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι στο πλαίσιο της ΕΕ.

Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν και υπηρετούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια πολιτική στηρίζουν, στο βαθμό που τους αναλογεί, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Συνεπώς, κάθε αγώνας ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ θα αποκτά πολλαπλάσια δύναμη όσο στο στόχαστρο των εργαζομένων μπαίνουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η πολιτική του κεφαλαίου, τα κόμματα που την υπηρετούν και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι.

Τα μέτρα δεν έρχονται από το πουθενά

Ανοίγοντας τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, η Γεωργία Δασκαλάκη, στέλεχος του ΚΚΕ στον ΟΣΕ, ανέπτυξε τις βασικές πλευρές του αντιδραστικού σχεδίου της κυβέρνησης που θα οδηγήσει εκτός παραγωγής έως και 3.000 εργαζόμενους, ιδιωτικοποιεί τον οργανισμό και στοχεύει στην αύξηση έως και 100% των εισιτηρίων των επιβατών. Παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο, η Εύα Μελά τόνισε πως τα μέτρα δεν έρχονται από το πουθενά. Είναι προσχεδιασμένα και σκόπιμα επιλέχτηκε η συγκεκριμένη περίοδος, καθώς η κυβέρνηση φιλοδοξεί με τους υπάρχοντες συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα οι αλλαγές να περάσουν καλοκαιριάτικα «στο ντούκου».

Η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ακόμα ότι τα μέτρα δεν είναι ξεκομμένα από το Μάαστριχτ και την πολιτική της απελευθέρωσης και ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εναλλάξ πήγαιναν την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης ένα βήμα πιο πέρα. Τόνισε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης που θα πληρώνει πανάκριβα τις συγκοινωνίες, σ' ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που θα γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο στα χέρια των ιδιωτών.

«Ο ιδιώτης - σημείωσε χαρακτηριστικά η Εύα Μελά - δεν έρχεται για να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τη δική του κερδοφορία. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Υπάρχει τεράστια πείρα από τις ιδιωτικοποιήσεις και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από κλάδο δουλειάς». Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε τις ευθύνες και της συνδικαλιστικής ηγεσίας, που στήριξε στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και δεν αντιστάθηκε στην πολιτική που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

ΟΧΙ στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια

Η Εύα Μελά κάλεσε τους εργαζόμενους να μην καταπιούν το χάπι της εθελούσιας και να απαντήσουν αποφασιστικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους παρουσιάσει σαν ένοχους για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στον ΟΣΕ. «Οι ευθύνες - είπε - ανήκουν στη διοίκηση και στο σύστημα που αυτή εξυπηρετεί. Η διοίκηση όμως είναι διορισμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτή έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη και πρέπει να πληρώσει».

Με τη σημείωση ότι «τώρα όλοι ξέρουμε και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία», η Εύα Μελά απηύθυνε προσκλητήριο στους εργαζόμενους να δώσουν τέλος στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και να δώσουν τη μάχη ώστε να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια. Και στη βάση αυτού του αγώνα, να ενισχύσουν το μέτωπο εκείνο που παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο Ενιαίο Φορέα Μεταφορών, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία οι εργαζόμενοι μετέφεραν την εμπειρία τους από προηγούμενα χτυπήματα στον ΟΣΕ και στα εργατικά δικαιώματα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ