Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναντήσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Νέα Υόρκη συνάντηση διαπραγματευτών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Ο Νίμιτς είδε το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) τον κύριο διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και το διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στα Σκόπια, Μαρτίν Προτουγκέρ, ενώ αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ελληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη. Ο διαμεσολαβητής φέρεται να προκρίνει ως βάση συζήτησης το «Ανω» ή «Βόρεια Μακεδονία», ενώ την επόμενη βδομάδα προγραμματίζει να επισκεφτεί την περιοχή.

Ηταν η πρώτη συνάντηση μετά τη σύγκρουση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ ανάμεσα στον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Αλλά και την προβοκατόρικη επιστολογραφία του δεύτερου προς τον ΟΗΕ, με την οποία ήγειρε διαρκώς νέες αξιώσεις έναντι της Ελλάδας, με τις πλάτες φυσικά των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Αλλωστε, και από τις δηλώσεις Νίμιτς, μετά τη συνάντηση με τους Σκοπιανούς, φαίνεται ότι του έθεσαν και αυτές τις αξιώσεις.

Είπε μεν ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «είναι επιλύσιμο», ωστόσο πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «τρόποι και ιδέες» για να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «αρκετά ζητήματα» μεταξύ των δυο χωρών, αλλά το «βασικό θέμα», όπως είπε, «είναι το θέμα της ονομασίας» και αυτή είναι η εντολή που έχει από τον ΓΓ του ΟΗΕ με βάση την «ενδιάμεση συμφωνία». Τόνισε δε ότι υπάρχουν «περίπλοκα θέματα», αλλά πιστεύει ότι θα λυθούν εφόσον λυθεί το θέμα του ονόματος. Σημειωτέον ότι από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώθηκε ότι «στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το βασικό θέμα του ονόματος, αν και συζητήθηκαν επίσης τα συναφή ζητήματα που τέθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Μπροστά στην απόπειρα της γειτονικής χώρας να δημιουργήσει μία παράλληλη ατζέντα συζητήσεων, η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι «το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι ένα και μόνο: το όνομα και το εύρος εφαρμογής του ονόματος». Ωστόσο, επί χρόνια ο δικομματισμός σιωπούσε μπροστά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και τους εθνικισμούς - αλυτρωτισμούς που εξέθρεψαν προκειμένου αμεσότερα να προωθούν τα συμφέροντά τους. Μάλιστα, εντελώς αποπροσανατολιστικά και για το μικροκομματικό τους συμφέρον, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φλέρταραν με την εθνικιστική φωνασκία επικεντρώνοντας στην ονοματολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ