Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η διαδρομή για τα χωριά της Ηλείας δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί. Εχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από τις 24 Αυγούστου 2007, όταν ξέσπαγε η φωτιά. Οταν τότε ξεκινούσε η καταστροφή που κράτησε πολλές μέρες. Μεγάλη καταστροφή. 46 άνθρωποι έγιναν στάχτη. Εκατοντάδες σπίτια κάρβουνο. Δάση, καλλιέργειες, ζωντανά, όλα ένα χρώμα. Μαύρο.

Ενας χρόνος μετά. Ο «Ρ» βρέθηκε εκεί. Στη Μάκιστο, στην Αρτέμιδα, στην Αγία Αννα, στο Γούμερο. Η καμένη γη σταθερή εικόνα. Είναι αλήθεια ότι τώρα φαίνεται περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής. Ανάμεσα στα γυμνά βουνά και τα μαύρα δέντρα, σε ορισμένα σημεία, η φύση έχει αρχίσει να ξαναγεννιέται. Χαίρεσαι για λίγο...

«Καμένοι» και οι άνθρωποι. Τους βλέπεις να παλεύουν με νύχια και με δόντια να ξεκινήσουν απ' την αρχή. Τους ακούς να μιλάνε για την «κοροϊδία της κυβέρνησης», το «προεκλογικό τριχίλιαρο» και να αναθεματίζουν την ώρα και τη στιγμή του εμπρησμού. Δε μιλούν απλά για πυρκαγιές, αλλά για εμπρησμό. Χάθηκε το βιος τους και προβλέπουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος. Πέρυσι, υπήρχε και η βοήθεια του κόσμου.

Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση, θέλουν να βρεθεί ο πραγματικός ένοχος, και αποδοκιμάζουν τη «φιέστα» του Δήμου Ζαχάρως, που διοργανώνει σήμερα. Κι ας λέει ότι είναι μνημόσυνο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη. Δεν ανέχονται τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και θέλουν πραγματική αποκατάσταση. Θέλουν να φτιάξουν, πάλι, τα σπίτια τους. Γιατί αυτό που γίνεται μέχρι τώρα και ονομάζεται «αποκατάσταση» μεταφράζεται στο εξής: μόνο ένας κάτοικος έχει ανακατασκευάσει το σπίτι του!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ