Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Κυρώθηκε η συμφωνία για τον αγωγό «South-Stream»

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ

Κυρώθηκε χτες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Ρωσίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση αγωγού φυσικού αερίου.

Πρόκειται για τον αγωγό που ονομάζεται «South-Stream», ο οποίος θα ξεκινάει από το Νοβοροσίσκ των παραλίων της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφος της ρωσικής επικράτειας, θα διέρχεται με υποθαλάσσιο αγωγό τη Μαύρη Θάλασσα, θα περνάει από τη Βουλγαρία και θα μπαίνει στην Ελλάδα, μεταφέροντας φυσικό αέριο στη χώρα μας, το οποίο θα μεταβιβάζεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος ψήφισε «παρών» για την κύρωση της συμφωνίας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει ως βασικό κριτήριο, κάτω από το οποίο αξιολογεί την κάθε ενεργειακή πολιτική, το εάν αυτή η πολιτική θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου και το εάν θα έχουμε μια πολιτική που θα οδηγεί στην κατοχύρωση της Ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού ή, αντίθετα, θα την αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα. Το κόμμα μας, είπε ο βουλευτής, επιδιώκει πάντοτε την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε αντίθεση με την αστική τάξη, η οποία θέλει να αναδείξει τη χώρα μας ως ενεργειακό δίαυλο στην περιοχή για την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της Ενέργειας.

Η Ελλάδα, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αναπτύσσει αντιφατικές σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας τόσο με γειτονικές χώρες, όπως είναι η Τουρκία, όσο και με τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και προσπαθεί να αξιοποιήσει τους ανταγωνισμούς που εκφράζονται στο συγκεκριμένο πεδίο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα αυτού του έργου», ανέφερε, αλλά πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη και το συγκεκριμένο γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο διαμορφώνεται και κάτω από τις συνθήκες με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί αυτός ο αγωγός διαφωνούμε ως ΚΚΕ με τους όρους, το πλαίσιο, αλλά και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του συγκεκριμένου αγωγού». Υπάρχουν, είπε, και σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και κατέληξε: «Τα οφέλη από τη δημιουργία του αγωγού θα μπορούσαν να ήταν μεγιστοποιημένα εφόσον ήταν ενταγμένος σε μία άλλη πολιτική όπου ο αγωγός θα εντασσόταν σε ένα δημόσιο, λαϊκό φορέα Ενέργειας, ο οποίος θα υπηρετούσε ένα σύνολο κριτηρίων και στόχων. Από αυτήν την άποψη, το ΚΚΕ δεν μπορεί να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη σύμβαση και δηλώνει «παρών».

Υπερασπιζόμενος τη συμφωνία, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας είπε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, γιατί εξασφαλίζει τις αρχές που έθεσε η κυβέρνηση για την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Εκτίμησε ότι ο αγωγός θα ολοκληρωθεί γύρω στο 2014 και ανέφερε ότι η λειτουργία του δε θα είναι ανταγωνιστική με τους άλλους αγωγούς που λειτουργούν στην περιοχή.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος δήλωσε ότι δε θα την ψηφίσει γιατί υπάρχει έλλειμμα στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ