Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΕΡΓΙΝΑ
Νέο εύρημα στο φως

Δεν ήταν ...«νάρκη», όπως νόμιζε ο νεαρός εργατοτεχνίτης των αρχαιολογικών ανασκαφών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Βεργίνα, αλλά ένα, εντυπωσιακών διαστάσεων, χάλκινο αγγείο, εντελώς πράσινο από την οξείδωση, το οποίο αποκαλύφθηκε ανάμεσα σε αρχαία μπαζώματα στα βαθύτερα στρώματα της ανασκαφής!

Μέσα του περιείχε ένα μικρότερο σκεύος, απείραχτο από το χρόνο, στο εσωτερικό του οποίου και μέσα σε νερό, βρέθηκε ένα χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς, πάνω σε ανθρώπινα οστά, ανάμεσα σε ρίζες. «Το εύρημα είναι πολύτιμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, «καθώς το στεφάνι είναι σχεδόν εφάμιλλο σε ποιότητα και διαστάσεις με εκείνα από τους ασύλητους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, και το χρυσό αγγείο που δέχτηκε τα οστά (στο σχήμα μιας μεγάλης κυλινδρικής πυξίδας με κάλυμμα), μοναδικό όσο γνωρίζουμε».

Το εύρημα εντοπίστηκε στις 26/8, εκτός των ορίων του εκτεταμένου νεκροταφείου της βασιλικής νεκρόπολης, από την ομάδα ανασκαφής του ΑΠΘ με επικεφαλής την καθηγήτρια Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το εύρημα θα αποτελέσει αντικείμενο εξειδικευμένων ερευνών, προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τα υλικά, τη σύσταση των μετάλλινων σκευών, τα οστά και την ηλικία του νεκρού, τους λόγους για τους οποίους ένα τέτοιο σύνολο (τόσο ταιριαστό για έναν τάφο) βρέθηκε εκτός των ορίων του εκτεταμένου νεκροταφείου της βασιλικής νεκρόπολης, και να κατανοήσουν την αιτία για την απόκρυψη των οστών ενός ανώνυμου (αλλά κάθε άλλο παρά τυχαίου νεκρού) στο πιο δημόσιο και το πιο ιερό από τα σημεία της οχυρωμένης πόλης».

Το ΑΠΘ αναφέρει ότι στο Ιερό της Εύκλειας στη Βεργίνα, έναν από τους σημαντικότερους ανασκαφικούς τομείς του αρχαιολογικού χώρου που ερευνά εδώ και χρόνια ασκώντας φοιτητές στην ανασκαφική πρακτική, «συχνά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σημαντικά ευρήματα: Πολύτιμες επιγραφές που το ταυτίζουν με τμήμα της αγοράς των Αιγών, εντυπωσιακά μαρμάρινα αφιερώματα της βασίλισσας Ευρυδίκης (μητέρας του Φιλίππου Β`) στην πανελλήνια θεότητα Εύκλεια, που προβάλλουν τη σημασία του για τη βασιλική οικογένεια και ένα κολοσσικό, μαρμάρινο φίδι, ζωόμορφη απεικόνιση του Διός Μειλιχίου που συμπληρώνει την εικόνα για τις λατρείες στην αγορά της οχυρωμένης πόλης. Ολα τα ευρήματα ήταν απολύτως συμβατά με το χαρακτήρα του πολιτικού και θρησκευτικού κέντρου των Αιγών».

Πάντως, με το νέο εύρημα, οι ανασκαφείς θεωρούν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι «με ένα ακόμη πεδίο αρχαιολογικής έρευνας, ιδιαίτερα ελκυστικό, όχι λόγω των πολύτιμων υλικών του ευρήματος, αλλά εξαιτίας των ειδικών συνθηκών ανεύρεσής του. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα τεθούν σύντομα υπόψη της επιστημονικής κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ